Vești bune pentru abonați, de la 1 iulie. Tarife mai mici în România pentru terminarea apelurilor fixe și mobile

Noutăți pentru Telefonie mobilă. FOTO nastya_gepp
Noutăți pentru telefonia mobilă. FOTO nastya_gepp

Începând cu 1 iulie 2021, operatorii de telefonie fixă și mobilă care activează pe piața din România vor reduce tarifele pentru terminarea apelurilor în propriile rețele ca urmare a stabilirii, la nivel european, a unor tarife maxime în acest sens. Astfel, tariful pentru terminarea apelurilor mobile va scădea cu aproape 8% față de nivelul actual, până la 0,7 eurocenti/minut, în timp ce tariful pentru terminarea apelurilor fixe va avea o scadere de aproximativ 20% față de nivelul actual, ajungând la 0,078 eurocenți/minut. Această măsură de reglementare a fost stabilită de către Comisia Europeană și este obligatorie.

Tariful maxim pentru terminarea apelurilor mobile

Noul tarif stabilit prin Regulamentul Comisiei Europene este în scadere cu aproape 8% față de 0,76 eurocenți/minut, cât este în prezent, și va fi perceput de către toți operatorii de telefonie mobilă desemnați cu putere semnificativă pe piata serviciilor de terminare a apelurilor la puncte mobile în propriile rețele publice de telefonie.

Tariful de terminare a apelurilor la puncte mobile în vigoare în acest moment în România a fost stabilit de ANCOM ca medie a tarifelor de terminare a apelurilor la puncte mobile stabilite în statele membre ale Uniunii Europene, pe baza unui model de cost LRIC pur.

Regulamentul Comisiei Europene stabilește și tarifele pentru urmatorii ani, ce se vor aplica și în România astfel:

  • 0,55 eurocenți/minut în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2022;
  • 0,4 eurocenți/minut în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2023;
  • 0,2 eurocenți/minut de la 1 ianuarie 2024.

Tariful maxim pentru terminarea apelurilor fixe

În ceea ce priveste tariful maxim aplicabil pentru terminarea apelurilor fixe, acesta va fi cu aproximativ 20% mai mic față de cel actual (0,098 eurocenți/minut) care se aplică în România de la 1 noiembrie 2020. Tariful în vigoare în acest moment a fost determinat de ANCOM în urma actualizarii mai multor parametri ai modelului de calculatie a costurilor de tip LRIC pur.

Regulamentul Comisiei Europene prevede o nouă scadere a tarifului maxim pentru terminarea apelurilor fixe de la 1 ianuarie 2022, când va ajunge la 0,07 eurocenți/minut.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*