Traficul feroviar, adaptat la temperaturi extreme. La nivelul liniei de cale ferată se vor înregistra peste 50 de grade Celsius

Cale ferată. FOTO Pixabay.com

Compania Naţională de Căi Ferate „CFR” SA vă informează că în zilele de marți 25 iulie şi miercuri 26 iulie a.c., din cauza temperaturilor extreme de 39 – 42 de grade Celsius care se vor înregistra pe raza mai multor județe, aflate sub incidența celor două avertizări de temperaturi caniculare – Cod Roșu și Cod Portocaliu, traficul feroviar pe anumite intervale de cale ferată de pe raza Regionalelor CF București, Craiova, Timișoara, Iași, Galați și Constanța se va desfășura în conditii speciale, cu reducerea vitezei de circulație a trenurilor, doar în anumite intervale orare, pe segmentele de cale ferată unde temperatura la nivelul șinei ajunge și chiar depășește 50 de grade Celsius, acestă măsură fiind prevăzută de instrucțiile feroviare și are drept scop desfășurarea traficului feroviar în condiții de siguranţă.

Reducerea vitezei de circulaţie în condiţii de vreme caniculară reprezintă una dintre principalele măsuri aplicate de orice sistem feroviar, în vederea derulării traficului în condiţii de siguranţă în zonele aflate sub avertizare de temperaturi extreme.

În intervalele orare în care temperatura în aer depășește deja 37 de grade, personalul de întreţinere a infrastructurii feroviare efectuează permanent revizii suplimentare pe reţea, prin verificarea directă a căii, măsurarea şi înregistrarea permanentă a evoluţiei temperaturilor la nivelul şinei, iar în intervalele orare în care temperatura în șină pe anumite intervale de stații depășeste 50 de grade se reduce viteza de circulaţie a trenurilor în medie CU 20-30 km/h față de viteza normală, astfel încât traficul feroviar să se desfăşoare în depline condiţii de siguranţă.

Totodată, CFR SA recomandă publicului călător ca în această perioadă, înainte de efectuarea călătoriei, să solicite informaţii despre orele de sosire și de plecare a trenurilor în stațiile CFR, la casele de bilete ale operatorului de transport de la care a achiziționat sau dorește să achiziționeze bilet.

În zilele de 25 iulie, respectiv, 26 iulie 2023, șase judeţe şi Municipiul Bucureşti se vor afla, pe parcursul zilei de marţi, sub avertizare COD ROȘU de caniculă şi disconfort termic accentuat, în timp ce alte 18 judeţe vor fi vizate de o avertizare Cod PORTOCALIU. Conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie, în judeţele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călăraşi şi în municipiul Bucureşti se vor înregistra temperaturi maxime extreme de 40-42 de grade, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat. Totodată, în sudul Crişanei, Banat, Oltenia, Muntenia, în jumătatea sudică a Moldovei şi în vestul Dobrogei se vor înregistra temperaturi maxime în general de 37-39 de grade, iar minimele se vor situa între 19 şi 24 de grade, astfel că disconfortul termic va fi accentuat. Se vor afla sub Cod PORTOCALIU judeţele Bacău, Vaslui, Vrancea, Galaţi, Buzău, Brăila, Tulcea, Constanţa, Ialomiţa, Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Vâlcea, Gorj, Mehedinţi, Caraş-Severin, Timiş şi Arad.

Pentru restul ţării, respectiv Maramureş, Transilvania, nordul Crişanei şi al Moldovei şi pe litoral a fost emis o atenţionare Cod galben din cauza disconfortului termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) urmând să depăşească pragul critic de 80 de unităţi. Temperaturile maxime se vor situa în general între 33 şi 37 de grade, iar cele minime se vor încadra între 17 şi 22 de grade.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*