Studiu E.ON: 28% dintre centralele termice din România sunt mai vechi de 10 ani și ar trebui înlocuite cu unele eficiente energetic

Centrală termică. FOTO E.ON

Cel mai mare consum de energie din gospodărie revine asigurării încălzirii şi preparării apei calde menajere: mai mult de 2/3 din energia din locuințele noastre este folosită în acest scop. În condițiile în care centrala termică veche are un randament scăzut, care conduce la un consum mai mare, înlocuirea acesteia cu o centrală în condensare este una dintre cele mai indicate măsuri pentru a reduce costurile cu încălzirea.

Un studiu reprezentativ la nivel național realizat de E.ON anul trecut confirmă că românii încep să conștientizeze acest lucru, interesul pentru achiziția unei centrale noi fiind unul relativ ridicat. Circa 15% dintre respondenții care sunt utilizatori de gaz au declarat că intenționează să cumpere, anul acesta, o centrală termică nouă.

Totodată, studiul arată că 28% dintre centralele termice aflate în uz sunt mai vechi de 10 ani, așadar consumă mai mult gaz decât centralele termice noi, în condensare, dar și mai multă energie electrică pentru funcționarea lor propriu-zisă.

Concluziile sondajului sunt confirmate de rezultatele obținute de soluția de încălzire E.ON Life, care a consemnat vânzări cu 34% mai mari, între anii 2020 și 2022.

Conform aceluiași studiu, 80% dintre cei care au optat pentru soluția eficientă de încălzire a companiei sunt mulțumiți de decizia luată, în primul rând datorită înaltei calități a centralei și, în al doilea rând, datorită consumului redus și a economiei pe care o fac astfel la factura de gaze.

Conform calculelor companiei, consumul unei centrale vechi pe gaz pentru încălzire și apă caldă este, în medie, de circa 12.000 kWh pe an, iar factura anuală este de 3.720 de lei. O centrală nouă în condensare are o eficiență de 108%, care poate aduce o economie la consum de până la 30%**, adică 3.600 kWh, deci economia anuală ar fi de peste 1.000 de lei.

Pe lângă economia la factură, în topul motivelor pentru care românii au decis să achiziționeze soluția E.ON Life se mai găsesc: posibilitatea de a plăti în rate cu avans zero, verificările tehnice periodice ale centralei incluse în pachet, posibilitatea de a beneficia de intervenții urgente și garanția extinsă a centralei.

Celor care nu sunt încă deciși să-și schimbe centrala, E.ON le recomandă să o mențină în stare bună pe cea actuală, realizând la timp verificările și reviziile periodice.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*