Secretarul de stat pentru afaceri europene Iulia Matei, la reuniunea miniștrilor afacerilor externe participanți la Procesul de Cooperare în Europa de Sud-Est (SEECP)

Secretarul de stat pentru afaceri europene Iulia Matei, la reuniunea miniștrilor afacerilor externe. FOTO MAE

Secretarul de stat pentru afaceri europene Iulia Matei a participat la reuniunea miniștrilor afacerilor externe participanți la Procesul de Cooperare în Europa de Sud-Est (SEECP), desfășurată în Antalya. Reuniunea a fost organizată de Președinția în exercițiu a SEECP, exercitată de Ankara (2020-2021) şi coincide cu marcarea aniversării celor 25 de ani de la înființarea SEECP.

Agenda reuniunii s-a axat pe dezbaterea modalităților de cooperare în Sud-Estul Europei  și consolidarea acesteia, pe baza experienței și a lecțiilor învățate de statele din regiune în contextul pandemiei de COVID-19 și al consecințelor acesteia.

Secretarul de stat Iulia Matei a evidențiat rolul esențial al Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est, ca o inițiativă regională de succes, care contribuie la stabilitatea și securitatea Balcanilor de Vest. În actualul context pandemic, a reliefat  importanța cooperării la nivel regional și european și a solidarității UE cu statele din regiune, în vederea depășirii provocărilor prezente. De asemenea, a subliniat importanța învățării lecțiilor acestei pandemii și asigurării rezilienței Uniunii Europene și a statelor din regiune, în vedere gestionării, pe viitor, a unor crize similare.

În context, secretarul de stat Iulia Matei a subliniat importanța politicii de extindere a Uniunii, aceasta contribuind la stabilitatea regiunii, precum și la o dezvoltare economică robustă și durabilă. În acest sens, a reafirmat sprijinul constant al României pentru extinderea UE și pentru asigurarea unei perspective europene credibile pentru regiune. Aceasta reprezintă un obiectiv de importanță strategică pentru stabilitatea, securitatea și dezvoltarea Europei de Sud-Est. În acest sens, decizia liderilor europeni, în timpul actualei crize, de a deschide negocierile de aderare cu Albania şi R. Macedonia de Nord a transmis un mesaj puternic al UE privind angajamentul Uniunii Europene față de această regiune, care ar trebui confirmat prin decizia de lansare efectivă a negocierilor de aderare cu cele două țări și dublat de acțiuni concrete ale candidaților în materie de reforme circumscrise negocierilor de aderare.

De asemenea, secretarul de stat pentru afaceri europene a făcut referire la valoarea adăugată a stimulării economiei, a inovării și a asigurării productivității în regiune, inclusiv cu sprijin din partea UE. A subliniat, în acest sens, importanța proiectelor de interconectare, care să asigure reziliența economiilor.

Legat de sprijinul României față de participanții la SEECP,  Iulia Matei a menționat livrarea de echipamente medicale către R. Macedonia de Nord, Muntenegru și Serbia, prin intermediul mecanismului RescEU stockpiling, România fiind primul stat membru UE care a găzduit o astfel de rezervă UE de echipamente medicale pe teritoriul său. Totodată, a reiterat sprijinul acordat Chişinăului, prin trimiterea unor echipe medicale şi a unui volum semnificativ de echipamente medicale, medicamente, vaccinuri.

Iulia Matei a exprimat apreciere față de rezultatele președinției turce a SEECP și exprimat sprijin pentru Grecia, țara care va prelua președinția SEECP, în realizarea obiectivelor acesteia.

În marja reuniunii ministeriale a Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est (SEECP), secretarul de stat Iulia Matei a avut o întrevedere bilaterală cu ministrul adjunct al afacerilor externe al Republicii Turcia, Faruk Kaymakçı. Cei doi demnitari au confirmat nivelul deosebit al relației bilaterale și au evocat vizita efectuată la București de ministrul afacerilor externe al Republicii Turcia Mevlüt Çavuşoğlu, cu ocazia participării la reuniunea trilaterală România-Polonia-Turcia (22-23 aprilie 2021), găzduită de ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu, și consultările dintre cei doi șefi ai diplomațiilor care au avut loc cu acel prilej. Totodată, Iulia Matei și Faruk Kaymakçı au salutat aniversarea, în 2021, a 10 ani de la semnarea Declarației privind Parteneriatul Strategic între România și Turcia. Cele două părți au încurajat cooperarea economică bilaterală și au confirmat dorința organizării, în cea de-a doua parte a anului 2021, a următoarei sesiuni a Comisiei mixte interguvernamentale de cooperare economică și tehnică (JEC – Joint Economic Commission). Secretarul de stat Iulia Matei a reiterat susținerea României pentru un dialog deschis și constructiv între Uniunea Europeană și Turcia, partener cheie al Uniunii, în conformitate cu Declarația Consiliului European din 25 martie 2021. De asemenea, cei doi demnitari au discutat despre cooperarea dintre România și Turcia în cadrul formatelor regionale, precum Procesul de Cooperare în Europa de Sud-Est (SEECP) și Organizația Cooperării Economice la Marea Neagră (OCEMN).

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*