Secretarul american al Energiei Jennifer Granholm și ministrul Virgil Popescu evidențiază noul parteneriat privind reactoarele modulare de mici dimensiuni (SMR)

Centrala Nuclearo-Electrică de la Cernavodă. FOTO Adrian Boioglu
Centrala Nuclearo-Electrică de la Cernavodă. FOTO Adrian Boioglu

Secretarul american al Energiei Jennifer M. Granholm și Ministrul român al Energiei Virgil Popescu au evidențiat noul parteneriat comercial încheiat între companiile NuScale Power și Nuclearelectrica, semnat în această săptămână, în marja celei de-a 26-a Conferințe a Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP26), organizate la Glasgow, în Scoția. Noul acord are potențialul de a promova amplasarea primului reactor modular de mici dimensiuni (SMR) din Europa în România, până la finalul acestui deceniu și ar putea transforma România într-un eventual centru regional de producție a reactoarelor SMR.

Compania americană NuScale Power și Societatea Națională Nuclearelectrica din România au convenit să colaboreze în vederea amplasării unei centrale cu reactoare SMR NuScale pe locul unei centrale pe cărbune în curs de dezafectare, cel mai devreme în 2027-2028. Sursa de energie cu zero emisii de dioxid de carbon va contribui la eforturile din planul României de a renunța treptat la producția de energie pe bază de cărbune până în 2032; în plus, consolidează parteneriatul strategic româno-american în domeniul energiei nucleare de uz civil.

Secretarul Granholm a declarat: „Din perspectiva Statelor Unite, energia nucleară reprezintă o tehnologie vitală pentru eforturile mondiale de a scădea nivelul emisiilor de dioxid de carbon, de a extinde oportunitățile economice și, în esență, de a combate schimbările climatice. […] Sprijinim dezvoltarea reactoarelor SMR de zeci de ani. Ne dă o foarte mare satisfacție faptul că astăzi sărbătorim acest moment important pentru România, că o ajutăm să își atingă obiectivele climatice”.

Ministrul Energiei Popescu a declarat: „Salut încheierea acestui nou parteneriat în materie de tehnologie SMR cu compania NuScale. […] Ne propunem să dezvoltăm primul reactor SMR în acest deceniu pentru a satisface necesarul critic de energie al țării și a ne încadra în cotele verzi și pentru a garanta un viitor de calitate pentru generațiile următoare. Decarbonizarea prin utilizarea energiei nucleare este posibilă”.

Reactoarele SMR și alte tehnologii nucleare avansate vor permite țărilor, într-o mult mai mare măsură, să genereze energie fără emisii de dioxid de carbonla costuri mai scăzute, să revitalizeze industria energiei nucleare la nivel mondial. Departamentul american al Energiei a investit peste 400 de milioane de dolari din 2014, pentru a accelera dezvoltarea și amplasarea reactoarelor SMR.

Înlocuirea centralelor pe cărbune cu reactoare SMR poate ajuta comunitățile din România și angajații din centrale să participe la tranziția către energie decarbonizată și în același timp să continue să ofere beneficii economice la nivel local. Această strategie servește drept catalizator pentru amplasarea reactoarelor SMR și în alte țări semnatare ale Inițiativei Celor Trei Mări care doresc să se decarbonizeze și continuă să consolideze parteneriatul strategic dintre Statele Unite și România.

România plănuiește să își reducă emisiile de carbon cu 55% până în 2030 și dependența de importurile de combustibili fosili de la 20,8 % până la 17,8% în 2030. Energia nucleară, care în prezent reprezintă 33% din producția de energie fără emisii de dioxid de carbon a țării, va juca un rol esențial în atingerea acestor cote de decarbonizare, pentru a asigura tranziția energetică către o economie fără amprentă de carbon.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*