Românii vor mașini second hand mai noi, pe care sunt dispuși să plătească și cu 20% mai mult față de anul trecut

Mașini FOTO pixel2013

Evoluția pieței auto second hand din România frânează în 2023. Creșterea preconizată pentru anul acesta este de doar 1 – 2%, la un volum care, însă, ar putea depăși, pentru prima oară în istorie, 320.000 de mașini second hand înmatriculate, potrivit unei analize Instant.ro, prima platformă din România bazată pe AI care intermediază vânzări de mașini second hand.

O altă premieră, și cea care dă cel mai mare impact din 2023 în piața de mașini rulate din România este prețul. Mașinile second hand au atins anul acesta cel mai mare preț din toate timpurile. Costul mediu al mașinilor second hand a crescut cu aproximativ 18% față de anul 2022, la peste 12.800 de euro.

Astfel, practic, mașinile second hand s-au scumpit, în medie, cu peste 1.850 de euro în 2023 față de 2022.

Creșterile de preț au la bază o contracție a ofertei de mașini second hand în piața din România, combinată cu o inflație mai mare, dar și cu o ofertă redusă de mașini noi disponibile pentru ridicare imediată. Iar timpii de așteptare în creștere pentru livrarea mașinilor noi au determinat reorientarea românilor către achiziția de mașini la mâna a doua.

Majorările de preț sunt și mai mari atunci când vine vorba de categoria de mașini căutată cel mai mult de români: autovehicule mai noi de 10 ani și cu mai puțin de 150.000 rulați. Trendul de creștere aici este mai accelerat, prețul mediu urcând la 21.450 de euro în 2023, versus 17.880 de euro, un an mai devreme, creșterea depășind aici 20%.

Mai degrabă benzină decât motorină

2023 a marcat, în același timp, și o schimbare semnificativă în preferințele consumatorilor români pentru tipul de motor. În pofida predominanței dieselului, anul 2023 a marcat o creștere notabilă a interesului pentru motoarele pe benzină, acestea fiind percepute ca fiind mai fiabile.

Iar în contextul preocupărilor de mediu, cererea pentru mașinile electrice și hibride a crescut  considerabil, indicând o schimbare în atitudinea consumatorilor față de sustenabilitate.

Aici, Dacia, Tesla și Volkswagen conduc segmentul de vehicule electrice second-hand, arătând o adaptare a pieței la noi tehnologii.

La nivelul întregii piețe, Volkswagen, BMW, Audi, Renault și Mercedes, urmate de Ford și Skoda au fost anul acesta mărcile de mașini rulate preferate de români.

Ford Kuga a devenit mai popular în 2023 decât Ford Mondeo, spre exemplu.  La fel și Audi Q5, care este acum pe locul al doilea, în fața modelelor Audi A3 sau A6.

Modelele Dacia sunt preferate de români cu precădere atunci când vine vorba de achiziția unei mașini noi. Pe segmentul second hand, însă, Dacia Duster se vinde mai bine în comparație cu Dacia Logan, iar modelele SUV de la Hyundai (Tucson și Santa Fe) și Toyota RAV 4 au prins avans față de berlinele vândute de aceleași mărci, precum i20, i30, respectiv Avensis și Corolla.

Totodată, Mașinile Nissan au înregistrat o creștere semnificativă în preferințele consumatorilor, așteptându-se ca această tendință să continue și în 2024.

Anul acesta s-au schimbat și preferințele în materie de volum. Tot mai mulți români care optează pentru achiziția unei mașini rulate se îndreaptă către SUV-uri (Sport Utility Vehicle), datorită îmbinării spațiului util al unui break cu capacități pentru teren accidentat.

Siguranța mașinii, tot mai importantă pentru români

Prin preferința în creștere către autovehicule rulate cu o vechime mai mică, românii arată o altă schimbare în comportamentul de consum, punând accent mai mare pe siguranța mașinii, pe tehnologie, fiabilitate și prestigiul mărcii. Iar în contextul prețurilor volatile la carburanți, consumul urban a devenit un factor tot mai important.

Siguranța este și argumentul tot mai des luat în calcul de cei care sunt interesați de cumpărarea unei mașini, preferând platforme de încredere pentru finalizarea achizițiilor.

Este și cazul platformei Instant.ro care permite vânzarea și cumpărarea rapidă de autoturisme rulate, pe baza prețului corect calculat aproape instantaneu și propus de softul de inteligență artificială.

Instant.ro oferă un plus de încredere întregului proces de tranzacționare de mașini, algoritmii de inteligență artificială propunând prețul corect cu o acuratețe de 96%. Timpul de vânzare al unei mașini second hand este redus, astfel, de la o medie de 90 de zile, în prezent, la aproximativ 48 ore.

Platforma se adresează celor care vor să vândă și să cumpere rapid mașini online, la un preț corect. Instant.ro are parteneriate cu mai mulți dealeri auto, între care Țiriac Auto Rulate și Automobile Bavaria, cu acoperire în toate județele din țară.

Pe platforma Instant.ro pot fi cumpărate și vândute mașini produse începând cu 2013.

Cum funcționează Instant.ro

Vânzătorii trebuie să se înregistreze cu un cont în platformă și să introducă doar detaliile de bază despre autoturism, precum marca și modelul, anul de fabricație, numărul de kilometri parcurși, motorizarea și alte detalii similare importante pentru cumpărători. Ulterior, pe baza informațiilor oferite și, având ca referință aproximativ 2 milioane de alte anunțuri, programul de Inteligență Artificială calculează și propune prețul corect.

Cu o estimare de preț pentru mașină, utilizatorii Instant.ro pot alege una din cele 3 metode de vânzare a mașinii:

vânzare instant: platforma Instant.ro va cumpăra mașina pentru prețul afișat. Durează până la 24 de ore, în funcție de cât de repede poate fi efectuată verificarea tehnică a mașinii – serviciul gratuit pus la dispoziția vânzătorilor;

vânzare prin licitație: vânzătorul poate lista mașina în licitație pentru dealerii autorizați parteneri Instant.ro;

vânzare pe piața liberă: dacă vânzătorul este dispus să aștepte, poate pune mașina la vânzare către alte persoane fizice.

Pe Instant.ro, cumpărătorii au acces exclusiv la autovehicule evaluate, verificate, ce conțin toate informațiile despre dotările, detaliile tehnice, și chiar și informații de la RAR.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*