România și Grecia vor primi finanțări substanțiale din Fondul european pentru afaceri maritime, pescuit și acvacultură pentru perioada 2021-2027

Bani pentru finanțări. FOTO moerschy
Bani pentru finanțări. FOTO moerschy

Comisia Europeană a adoptat programele Fondului european pentru afaceri maritime, pescuit și acvacultură (FEAMPA) pentru România și Grecia.

Fondurile alocate României însumează 232 milioane EUR pentru următorii șase ani, din care contribuția UE reprezintă 162,4 milioane EUR.

Fondurile alocate Greciei, pentru această perioadă de șase ani, însumează 519,6 milioane EUR, din care contribuția UE reprezintă 363,7 milioane EUR.

Alocările programelor vor fi dedicate în principal pescăriilor sustenabile, acvaculturii și prelucrării durabile, precum și economiei albastre durabile în regiunile de coastă și consolidării guvernanței internaționale a oceanelor.

Comisarul pentru mediu, oceane și pescuit, Virginijus Sinkevičius, a declarat: „Sunt încântat să anunț adoptarea programelor FEAMPA pentru Grecia și România, care vor sprijini investiții durabile în acvacultură și pescuit, accelerând tranziția verde și digitală a sectorului. Programele vor contribui, de asemenea, la protejarea și refacerea mediului marin din Grecia și, respectiv, la consolidarea politicii de conservare în Marea Neagră.”

În România, programul va sprijini, printre altele: investiții pentru respectarea obligației de debarcare și modernizarea infrastructurii de pescuit; eficiența energetică și decarbonizarea pescuitului și acvaculturii; sprijin pentru pescuitul costier la scară mică; investiții în proiecte de acvacultură durabilă; precum și diverse acțiuni care contribuie la obiective de conservare.

În Grecia, mai mult de jumătate din alocările programului vor fi dedicate pescăriilor sustenabile, iar sume importante vor fi, de asemenea, investite în acvacultura durabilă. Tranziția digitală a sectoarelor pescuitului, acvaculturii și prelucrării din Grecia este un alt domeniu-cheie al programului. De asemenea, se va acorda sprijin financiar pentru realizarea de planuri de gestionare pentru zonele marine protejate și pentru combaterea deșeurilor marine.

 

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*