Roboții de sortare PackMan și soluțiile AI implementate de Packeta Group dublează numărul de colete transportate și sortate

Robot de sortare PackMan. FOTO Clear Communications

Roboții PackMan, dezvoltați și implementați de Zásilkovna, companie din Packeta Group, la finalul anului 2021, alături de soluțiile AI, au reușit dublarea numărului de colete transportate și sortate în comparație cu repartizarea manuală.

Zásilkovna este prima companie din Europa care folosește în acest fel acest tip de echipamente. Roboții pot transporta și sorta colete timp de două ore cu o singură încărcare și durează doar 10 minute pentru o încărcare completă a bateriilor. În comparație cu sistemul în care colete sunt sortate de oameni, roboții pot manipula și sorta mai mult de 10.000 de colete pe oră, adică de două ori mai multe față de regimul manual de lucru.

Roboții PackMan pot transporta colete cu o greutate de până la 15 kilograme, cu dimensiunile de 40 x 40 x 50 de centimetri.

Operarea roboților presupune și interacțiune umană. Coletele sunt scanate manual de către un angajat al Grupului Packeta cu ajutorul unui cititor de coduri de bare și sunt plasate pe robot. Robotul se deplasează pe o platformă cu două etaje, care are glisiere pe laterale. Datorită conexiunii cu sistemul, robotul PackMan este capabil să repartizeze fiecare colet pe toboganul corect din depozit, făcând astfel procedura de sortare și alocare mai rapidă.

„Robotica oferă o gamă largă de aplicații în industria noastră. Mă bucur foarte mult că am reușit să promovez ideea de robotizare a proceselor noastre în cadrul companiei cu ceva timp în urmă și că am reușit să construiesc o echipă științifică grozavă, cu care am adus proiectul de sortare robotizată la o aplicație practică după aproximativ un an. Acest lucru confirmă rolul Zásilkovna de lider tehnologic și inovator”, spune Simona Kijonková, fondator al Zásilkovna și CEO al Packeta Group. „Căutam o soluție care să se extindă rapid, adică să fie ușor de dezasamblat și să fie portabilă pe măsură ce Packeta crește. Roboții PackMan îndeplinesc aceste cerințe. Când avem nevoie de ei, îi putem muta de la un depozit la altul și putem consolida operațiunile de acolo. Obiectivul nostru nu este de a înlocui forța de muncă, ci de a le ușura colegilor noștri munca”.

Robotizarea sortării de produse folosind soluții de AI este doar un exemplu despre cum pot fi îmbunătățite lucrurile în industria de logistică. Pe lângă efectele pozitive asupra eficienței și sustenabilității unei companii prin utilizarea inteligenței artificiale, pot exista, de asemenea, avantaje economice pentru companie. În plus, sistemele controlate prin inteligență artificială pot contribui la reducerea la minimum a erorilor și a întârzierilor în procesul de livrare, îmbunătățind astfel satisfacția clienților și reputația companiei.

AI în industria de logistică

La nivelul întregii piețe de logistică, folosirea soluțiilor de AI a cunoscut o creștere semnificativă în ultimii ani, multe companii adoptând soluții AI pentru a îmbunătăți eficiența, operațiunile și procesele de luare a deciziilor.

În prezent, inteligența artificială este utilizată în diverse domenii ale logisticii, inclusiv în managementul lanțului de aprovizionare, în transport, în depozitare și livrare last mile.

Un exemplu concret de utilizare a inteligenței artificiale în domeniul transporturilor sunt sistemele care oferă asistență în optimizarea rutelor pentru a face procesele de livrare mai durabile și mai eficiente. Iar planificarea și optimizarea rutelor cu ajutorul inteligenței artificiale are un impact pozitiv și asupra amprentei de CO₂ a unei companii.

Datorită utilizării inteligenței artificiale în domeniul depozitării și expedierii, companiile își pot gestiona în mod optim stocurile, pentru buna desfășurare a operațiunilor, pentru a utiliza în mod optim capacitatea de depozitare existentă și pentru a face cât mai eficiente rutele de transport din cadrul companiei.

Utilizarea inteligenței artificiale în industria logistică poate fi evaluată ca o componentă importantă în viitor pentru a asigura transportul, depozitarea, expedierea și livrarea mărfurilor cât mai eficient și mai prietenos cu clima, respectând, în același timp, reglementările în continuă schimbare.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*