Rezultatele acțiunilor ANAF în 2023: Au fost identificate obligații fiscale nedeclarate de 10,62 miliarde lei

Marcel Boloș. FOTO MIPE

În 2023, inspectorii ANAF au efectuat 77.129 verificãri fiscale și antifraudã (inspecții fiscale, controale antifraudã, verificãri documentare) în cadrul cãrora au identificat și recalculat obligații fiscale datorate bugetului de stat în cuantum de 10,62 miliarde lei, din care mai mult de jumãtate reprezintã TVA.
Aproximativ 70% din obligațiile fiscale identificate de inspectorii ANAF au fost generate în domeniul industriilor prelucrãtoare, comerțului (cu ridicata și amãnuntul), reparãrii autovehiculelor și motocicletelor și construcții. De asemenea, pierderea fiscalã înregistratã de contribuabili a fost redusã cu 4,81 miliarde lei și au fost identificate abateri pentru sancționarea cãrora au fost dispuse amenzi și confiscãri în cuantum de peste 206 milioane lei.
Analiza de risc fiscal care a fundamentat verificãrile fiscale și antifraudã a avut în vedere criterii precum scãderea cuantumului taxelor și impozitelor declarate în domenii care au înregistrat creștere economicã în anul 2022, fațã de anul 2021, diminuarea impozitului pe profit/impozitului pe veniturile microîntreprinderilor cu sponsorizãri/mecenat/burse private, cu sume care depãșesc cuantumul legal de deductibilitate, sau activitatea economicã generatoare de venituri a organizațiilor nonprofit și omiterea declarãrii obligațiilor fiscale aferente.

„Raportul ANAF pe 2023 aratã cã abordarea a fost una constructivã, activitatea de control fiscal fiind ultima pârghie pentru realizarea conformãrii la declarare. Inspectorii au adoptat abordarea personalizatã și progresivã a formelor și acțiunilor de control fiscal. În 2024, noutatea este adusã de faptul cã rezolvãm cele mai importante probleme legate de analiza volumelor mari de date, pentru obținerea rezultatelor precise în timp util. Implementarea SAF-T, a sistemului de facturare electronic, a sistemului caselor de marcat electronice, dar și a altor sisteme avansate de analizã, precum și integrarea acestora, va duce la optimizarea analizei de risc. Vom vorbi despre o altã coerențã a datelor/informațiilor declarate prin intermediul declarațiilor fiscale de cãtre contribuabil cu datele din contabilitatea acestuia, astfel încât sã poatã fi identificați contribuabilii cu risc fiscal. Sinergia între toate aceste sisteme va rafina întregul proces de inspecții, astfel încât sã se poatã acționa țintit în zonele în care se manifestã cele mai mari fenomene de evaziune fiscalã”, a explicat ministrul Marcel Boloș.

Pentru îmbunãtãțirea gradului de conformare voluntarã la declararea și plata taxelor și impozitelor, în 2023 au fost comunicate contribuabililor 12.558 notificãri de conformare emise de structurile de inspecție fiscalã, pentru riscuri fiscale totale calculate la 1,1 miliarde lei. De asemenea, au fost transmise 10.424 notificãri emise de structurile antifraudã fiscalã cãtre persoane fizice care au încasat ramburs un cuantum total de 860 milioane lei, prin intermediul furnizorilor de servicii de curierat. Notificarile au vizat depunerea Declarației unice privind impozitul pe venit.
Pentru respectarea principiilor care guverneazã activitatea ANAF, respectiv încurajarea creșterii conformãrii voluntare la declarare a contribuabililor și prevenirea și combaterea evaziunii fiscale, controlul fiscal direct devine ultima pârghie. În acest sens, Agenția Naționalã de Administrare Fiscalã desfãșoarã în prezent douã tipuri de acțiuni care presupun interacțiunea de la distanțã cu contribuabilul:
•        emiterea Notificãrii de conformare – document prin care se transmite contribuabililor, care ar urma sã fie selectați pentru efectuarea inspecției fiscale, riscurile fiscale identificate, în scopul reanalizãrii situației fiscale și îndeplinirii obligațiilor fiscale conform prevederilor legale, ori a clarifica riscurile fiscale notificate, dupã caz;
•        verificarea documentarã, care constã în analizarea situaþiei fiscale de fapt a contribuabilului, atât pe baza documentelor existente la dosarul sãu fiscal, cât și pe baza oricãror informații și documente relevante transmise de terți sau deținute de ANAF.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*