“Raportul privind speciile invazive”, adoptat la a 10-a reuniune a IPBES

Pădure. FOTO Romsilva

În perioada 28 august – 02 septembrie 2023, a avut loc cea de-a 10-a Reuniune Plenară a Platformei Interguvernamentale privind Biodiversitatea și Serviciile Ecosistemelor (IPBES 10), la Bonn, în Germania. Cei 143 de membri ai Platformei interguvernamentale de politică științifică privind serviciile de biodiversitate și ecosistem (IPBES) au adoptat sâmbătă “Raportul privind speciile invazive (IAS)”.

Raportul IAS este rezultatul a 4 ani de analiză efectuată de 86 de oameni de știință (din 49 de țări și multe discipline) susținută de 200 de autori contribuitori și bazată pe mai mult de 13.000 de referințe. Este primul raport global, de sinteză, care adună cele mai bune cunoștințe științifice despre speciile invazive. Acest raport oferă o imagine de ansamblu bazată pe argumente științifice, analizează tendințele actuale și viitoare și evidențiază posibilele modalități de gestionare cu scopul de a informa factorii de decizie.

Potrivit acestui raport, peste 3.500 din cele 37.000 de specii invazive, care au fost introduse de multe activități umane în regiuni din întreaga lume, reprezintă amenințări globale majore pentru natură, economie, securitatea alimentară și sănătatea umană. Speciile invazive (IAS) joacă un rol cheie în 60% din extincțiile globale ale plantelor și animalelor, și costă umanitatea mai mult de 400 de miliarde de dolari pe an – o sumă care s-a quadruplicat în fiecare deceniu din 1970. Odată cu mișcarea provocată de globalizare, degradarea mediului și schimbările climatice, se estimează că numărul speciilor migratoare invazive și impactul acestora vor crește în viitor.

Comisarul pentru mediu, oceane și pescuit Virginijus Sinkevičius a declarat:

”Raportul IPBES privind speciile migratoare invazive este un instrument foarte oportun și valoros pentru factorii de decizie, deoarece căutăm să punem în aplicare angajamentele noastre globale privind biodiversitatea. Acesta confirmă faptul că, prin Regulamentul IAS, UE este pe calea cea bună pentru a combate această amenințare la adresa biodiversității. De asemenea, ne-am angajat să continuăm acțiunile printr-o țintă ambițioasă IAS în Strategia UE pentru biodiversitate pentru 2030.”

Speciile invazive reprezintă unul dintre cei cinci factori majori ai pierderii biodiversității la nivel global, alături de schimbările de utilizare a terenurilor și a mării, de exploatarea directă a organismelor, de schimbările climatice și poluare. Raportul oferă dovezi, instrumente și opțiuni pentru a ajuta guvernele și părțile interesate să atingă un nou obiectiv global ambițios privind speciile migratoare invazive – Obiectivul 6 al Cadrului global de biodiversitate Kunming-Montreal adoptat recent, care are ca scop reducerea introducerii speciilor invazive cu cel puțin 50% până în 2030.

Experții IPBES consideră că măsurile sunt insuficiente pentru a face față acestor provocări. În timp ce 80% dintre țări au ținte legate de gestionarea speciilor invazive în planurile lor naționale de biodiversitate, doar 17% au legi sau reglementări naționale care abordează în mod special aceste probleme. Raportul precizează că, pentru aproape toate contextele, există instrumente de gestionare, opțiuni de guvernare și acțiuni țintite care funcționează, cum ar fi prevenirea, eradicarea, reținerea și controlul.

În UE, 88 de specii migratoare invazive sunt strict reglementate, din care 47 de specii de animale și 41 de specii de plante de interes pentru Uniune. Impactul și distribuția IAS în Europa au fost descrise la începutul acestui an într-un raport specific al Centrului comun de cercetare.

UE abordează deja speciile invazive ca o amenințare la adresa biodiversității prin Regulamentul UE privind prevenirea și gestionarea introducerii și răspândirii speciilor invazive. Acesta își propune să prevină, să reducă la minimum și să diminueze impactul asupra biodiversității autohtone și a serviciilor ecosistemice. Regulile vizează, de asemenea, limitarea daunelor sociale și economice. Există o listă a speciilor invazive de interes pentru Uniune care sunt supuse unor restricții și măsuri specifice, cum ar fi cele de păstrare, import, vânzare, reproducere, creștere și eliberare în mediu.

Strategia UE pentru biodiversitate pentru 2030 se referă și la angajamentul de a gestiona speciile invazive consacrate și de a reduce numărul de specii din Lista Roșie cu 50% până în 2030. Statele membre trebuie să ia măsuri preventive pentru depistarea timpurie și eradicarea rapidă a acestor specii, precum și să le gestioneze pe cele deja răspândite pe teritoriul lor.

La nivel național, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a derulat în perioada 2018-2023 proiectul Managementul adecvat al speciilor invazive din România, în conformitate cu Regulamentul UE 1143/2014 referitor la prevenirea și gestionarea introducerii și răspândirii speciilor alogene invazive ce a avut ca obiectiv crearea instrumentelor științifice și administrative necesare pentru managementul eficient al speciilor alogene invazive din România, proiect finalizat în cursul lunii august 2023.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*