POIM: 4,8 miliarde euro, sumele solicitate Comisiei Europene până la sfârșitul anului 2021

FOTO Ministerul Finanțelor

Comitetul de Monitorizare pentru Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020 (CM POIM) s-a reunit miercuri, 26 ianuarie 2022, pentru analizarea rezultatelor înregistrate la nivelul programului și a măsurilor necesare pentru accelerarea implementării proiectelor.

În deschidere, Cristian Roman, secretar de stat în cadrul MIPE și coordonatorul POIM, a subliniat faptul că s-au înregistrat rezultate semnificative la finalul anului 2021, care se reflectă în cifre la nivelul celui mai mare program de investiții în infrastructura României, respectiv:

–        4,8 miliarde euro, valoarea totală a aplicațiilor de plată transmise Comisiei Europene (52% din fondurile UE alocate POIM în valoare de 9,1 miliarde euro);

–        1,5 miliarde euro, valoarea aplicațiilor de plată trimise Comisiei doar în anul 2021, în creștere cu 47% față de suma din anul 2020.

 „Progresul pe care Programul Operațional Infrastructură Mare l-a înregistrat este cu atât mai relevant cu cât această perioadă a fost marcată de efectele pandemiei, resimțite pe toate planurile, dar și din această perspectivă, POIM a contribuit semnificativ prin măsuri concrete de protecție a populației și de atenuare a impactului crizei de sănătate publică asupra economiei românești. Ținta echipei POIM este de a atrage în acest an încă 1,8 miliarde euro, valoare cu 20% mai mare decât anul trecut”, a declarat Cristian Roman.

În cadrul reuniunii CM POIM și al celor 3 reuniuni sectoriale – de transport, mediu și energie – ce au avut loc în data de 25 ianuarie a.c., au fost luate o serie de decizii, printre care: modificarea programului pentru suplimentarea alocării cu 216 milioane euro din REACT-EU, aprobarea Strategiei de Comunicare, respectiv desemnarea unui nou membru cu drept de vot: Asociația Civică Moldova vrea Autostradă, în cadrul Comitetului Sectorial de Transport.

Principala concluzie a reuniunii CM POIM a fost nevoia de intensificare a dialogului instituțional pentru eliminarea blocajelor și accelerarea ritmului de implementare a programului în vederea atingerii țintelor asumate și realizării investițiilor.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*