Platformă comunală de depozitare a gunoiului de grajd pentru fermierii din localitatea clujeană Mica

Platformă de stocare a gunoiului de grajd. FOTO Ministerul Mediului

Prin proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți” (CIPN), investițiile finanțate de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) oferă autorităților locale posibilitatea gestionării corecte a gunoiului de grajd la nivel de comună, în conformitate cu reglementările europene și naționale în vigoare privind prevenirea poluării apelor cu nitrați din surse agricole. Fondurile sunt puse la dispoziție de  Guvernul României, printr-un împrumut de la Banca Mondială.

În județul Cluj, noul an începe cu recepționarea platformei de colectare a bălegarului din comuna Mica, cu o capacitate de 1.541 mc/an. Contribuția locală pentru construirea ei este de 89.021 lei cu TVA, cu susținerea MMAP până la valoarea totală a investiției de 1.747.132 lei cu TVA.

De gestionarea platformei se va ocupa UAT-ul localității beneficiare, urmând să fie monitorizat de MMAP în ceea ce priveşte colectarea și gestionarea gunoiului de grajd. Totodată, investiția acoperă construirea și amenajarea platformei precum și dotarea acesteia cu utilaje necesare bunei sale funcționări.

UAT-ul a primit și un set de utilaje destinat colectării, manevrării, compostării și împrăștierii gunoiului de grajd: un tractor, două remorci, un încărcător frontal, o mașină de împrăștiat compostul și o cisternă vidanjă.

Autoritatea locală va decide asupra modului în care costurile de exploatare ale platformei urmează a fi acoperite, printr-o Hotărâre a Consiliului Local. Astfel, compostul rezultat (mranița) va putea fi valorificat prin vânzare, împrăștiere pe terenurile agricole sau, în funcție de contractul încheiat cu fermierii, va putea fi returnat acestora pentru uz propriu.

Prin finanțarea oferită de proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți” (CIPN), autoritatea locală poate implementa un sistem public eficient de colectare a gunoiului de grajd de la micii fermieri și gospodari, care nu au mijloace de a gestiona corect bălegarul. Astfel, ei vor putea să-l depoziteze, în vederea compostării, fără riscul de a polua cu nitrați apa din pânza freatică iar ulterior să poată să beneficieze de un îngrășământ organic (mranița) de calitate.

Proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți” este parte a demersurilor Guvernului României de asigurare a implementării Directivei Nitrați, prin care se urmărește reducerea poluării cu nutrienți din surse agricole. Proiectul este în a doua fază, cea de finanțare adițională. Proiectul inițial a demarat în 2008 și s-a încheiat în 2017 și a finanțat un număr de 86 de platforme de management de gunoi de grajd. Finanțarea adițională a proiectului a fost alocată pentru cinci ani, până în martie 2022. În această fază a proiectului vor fi finanțate peste 86 de comunități locale.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*