Peste 300.000 de kilograme de deșeuri au fost adunate în primele 15 zile ale campaniei „Curățăm România!”

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tánczos. FOTO Guvernul României

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) derulează, în luna aprilie, Campania Națională „Curățăm România!”. În primele două săptămâni, la nivelul întregii țări s-au desfășurat activități care, pe lângă ecologizare, au vizat educarea tinerilor, dar și popularizarea măsurilor luate la nivel european în ceea ce priveste protecția mediului înconjurător, prin explicarea regulilor ce trebuie respectate de către cetățeni pentru păstrarea integrității mediului, a propriei sănătăți și pentru creșterea calității vieții. Prin acțiunile organizate de instituțiile din structura MMAP, s-a colectat până acum o cantitate de peste 300.000 de kilograme deșeuri abandonate. Toți cei implicați au contribuit astfel la dezvoltarea spiritului civic și a respectului față de mediu și față de comunitatea din care fac parte.

”Cele peste 300 de tone de deșeuri colectate în cadrul a peste 600 de acțiuni de ecologizare organizate în primele 2 săptămâni de campanie reprezintă cifre semnificative, însă și mai însemnată este cantitatea de deșeuri abandonate de semenii noștri, pe care încă le întâlnim peste tot prin țară. Noi suntem determinați să continuăm și ne bucurăm că din ce în ce mai multe entități ni se alătură. Mâine este Ziua Internațională a Pământului, iar creștinii ortodocși sărbătoresc Vinerea Mare. Ar trebui să fie un prilej de reflecție și un moment în care să tragem linie. Să schimbăm ceva în viața noastră și în felul în care ne raportăm la lumea înconjurătoare, la mediu, în special, deoarece Pământul este casa noastră, unica pe care o avem. Fac un apel la toată lumea, să încetăm să mai aruncăm deșeuri în zone nepermise, să învățăm să ne pese și să ne implicăm chiar și atunci când nu ne obligă cineva sau când ne forțează perspectiva unor amenzi!”, a declarat ministrul Tánczos Barna.

Până în acest moment, zeci de primării s-au implicat alături de instituțiile noastre, chiar înainte de a demara sesiunea de finanțare organizată de Administratia Fondului pentru Mediu. De asemenea, 128 de UAT-uri de pe raza a 34 de judete au depus dosare de finanțare a campaniei prin AFM, în valoare totală de peste 1.200.000 lei.

Există la nivel de județ echipe de lucru coordonate de Instituția Prefectului formate din reprezentanți ai tuturor serviciilor deconcentrate ale MMAP, ai Consiliului Județean, ai Asociațiilor de dezvoltare intercomunitară (ADI), ai Inspectoratului Școlar Județean care lucrează cu sprijinul structurilor Ministerului Afacerilor Interne.

Rezultate semnificative au întregistrat până la jumătatea campaniei instituțiile aflate în subordinea/sub autoritatea/ în coordonarea MMAP, astfel:

Regia Națională a Pădurilor ROMSILVA – 131.624 kg deșeuri (preponderent PET-uri, doze de aluminiu, plastic și deșeuri menajere). Au fost organizate 262 de acțiuni la care au participat 3441 de voluntari și 2312 de angajați ai RNP din 188 ocoale silvice de la nivelul tuturor direcțiilor silvice din țară.

Administrația Națională Apele Romane (ANAR) – 131.138 kg deșeuri adunate în cadrul celor 355 de acțiuni de ecologizare. Au participat aproximativ 1000 de angajați de la 11 Administrații Bazinale de Apă (ABA), în colaborare cu peste 100 de primării,  500 de voluntari, peste 50 școli gimnaziale și reprezentanți ai altor instituții precum Salvamont Maramureș.

Rezervația Biosferei Delta Dunării (RBDD) – 16.650 kg de deșeuri (în principal plastic, sticlă, hârtie/carton și metal). Au fost organizate 9 acțiuni de ecologizare pe raza UAT Sulina, Murighiol, Sf. Gheorghe, Somova, Crișan, Maliuc, Chilia Veche, Ceatalchioi, Ceamurlia de Jos, la care au participat 65 de angajați ai RBDD, 425 de elevi și peste 150 de voluntari.

Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM) – 13.033 kg deșeuri colectate de către cele 15 agenții care s-au implicat în activități de ecologizare, deși APM-urile aveau ca principală sarcină participarea la activități de informare/promovare și conștientizare în colaborare cu primăriile și inspectoratele școlare județene (ISJ). Peste 1000 de elevi din 12 județe au fost implicați în diferite activități în parteneriat cu ISJ.

Garda Națională de Mediu (GNM) – comisariatele județene au participat la 23 de întâlniri de lucru la nivelul instituției prefectului pentru stabilirea planului de acțiune pentru implementarea campaniei și la 86 acțiuni de ecologizare alături de reprezentanții UAT-urilor. Au avut loc ”dialoguri verzi” cu elevii din 76 de unități școlare și 17 acțiuni de salubrizare cu sprijinul copiilor.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*