Parcul eolian VIFOR dezvoltat de Rezolv și Low Carbon în România va alimenta Deutsche Telekom cu 100 GWh de energie curată pe an, timp de 12 ani

Parc eolian. FOTO PPA PR

T-Mobile Cehia, Telekom Slovacia și CE Colo Cehia, toate parte din Grupul Deutsche Telekom, au semnat acorduri virtuale de achiziție de energie electrică (VPPA) transfrontaliere cu Rezolv Energy, producător de energie regenerabiă cu operațiuni în România. Acestea sunt primele VPPA-uri transfrontaliere semnate de companii cehe sau slovace. Energia va proveni de la parcul eolian VIFOR de 461 MW dezvoltată de Rezolv și Low Carbon în România (Buzău), iar aceste VPPA-uri vor permite construirea primei faze a proiectului. În a doua fază, încă 700 GWh pe an vor fi disponibili pentru cumpărătorii din zona corporate.

VPPA-urile prevăd achiziționarea de către cele 3 companii a 100 GWh de energie curată pe an, timp de 12 ani. T-Mobile Cehia a securizat 50 GWh pe an, Telekom Slovacia 40 GWh pe an și CE Colo Cehia 10 GWh pe an.

O bornă semnificativă în energia regenerabilă

VPPA-urile reprezintă un pas semnificativ înainte în Europa Centrală și de Sud-Est, unde majoritatea acordurilor PPA anterioare au fost acorduri fizice care impuneau ca producătorul și cumpărătorul să fie în aceleași sau în țări vecine cu rețele conectate. În schimb, un VPPA este un aranjament financiar în care cumpărătorul primește certificate care atestă faptul că energia provine dintr-o sursă regenerabilă specifică, iar energia curată este introdusă în rețea.

Despre parcul eolian VIFOR

Odată operațional, VIFOR va fi unul dintre cele mai mari parcuri eoliene onshore din Europa. Aproape de Munții Carpați și beneficiind de randamente eoliene excepționale, proiectul va genera suficientă energie curată pentru a alimenta mai mult de 270.000 de case și va evita producerea a aproximativ 540.000 tone de CO2e anual. Faza 1 a proiectului prevede instalarea unei capacități de 192 MW. Există un plan etapizat pentru a demara Faza 2 după încheierea Fazei 1, crescând treptat capacitatea până la 461 MW. Este preconizat ca faza de construcție a proiectului să fie finalizată în aproximativ 18 luni, iar parcul VIFOR să fie în funcțiune până la sfârșitul anului 2025.

Într-o regiune care istoric s-a bazat pe combustibili fosili pentru cea mai mare parte a necesității sale energetice, înlocuirea producției de energie pe bază de combustibili fosili cu surse regenerabile oferă impactul maxim posibil în reducerea emisiilor. Prin urmare, proiectul va juca un rol crucial în tranziția energetică a regiunii și va sprijini România în atingerea obiectivelor sale climatice.

De asemenea, va fi construit conform celor mai înalte standarde internaționale de sustenabilitate pentru a asigura că va lăsa o moștenire durabilă și pozitivă.

Săptămâna trecută, au fost asigurate facilități de împrumut financiar de până la 291 milioane de euro pentru a sprijini construcția Fazei 1, de la un consorțiu de 8 creditori condus de Erste Group, UniCredit Group și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, precum și de International Finance Corporation (IFC), Intesa Sanpaolo Group, OTP Bank, Raiffeisen Bank International AG și Garanti BBVA România.

Pavel Hadrbolec, CFO T-Mobile Cehia și Telekom Slovacia a declarat: „Suntem mândri să facilităm construcția unui nou sit pentru producția de energie regenerabilă și să devenim un lider în acest domeniu. Acesta este un nou pas în călătoria noastră spre decarbonizare. Acordul ne oferă, de asemenea, o diversificare importantă a riscurilor în strategia noastră de achiziție a energiei și de protecție împotriva fluctuațiilor prețurilor la energie.”

Alastair Hammond, CEO Rezolv Energy, a declarat: “Proiectul VIFOR va juca un rol semnificativ în tranziția energetică a României, iar aceste PPA-uri transfrontaliere sunt un semnal important pentru comunitatea de afaceri din întreaga regiune. Companiile nu mai trebuie să aștepte ca această capacitate de energie regenerabilă să înceapă să fie disponibilă în volum pe piața lor de origine. Aceste acorduri vor permite finalizarea Fazei 1 a acestui proiect, dar Faza 2 va pune la dispoziție încă 700 GWh pe an. Cererea mare dinspre zona corporate pentru energie electrică verde poate fi astfel satisfăcută acum.”

Jaroslava Korpanec, Partner și Head of Central and Eastern Europe, Energy Infrastructure la Actis a precizat: „Actis a lansat Rezolv Energy pentru a aduce o nouă eră a energiei curate și durabile în Europa Centrală și de Sud-Est. Acest VPPA demonstrează cum Rezolv este un lider pe piața din Europa Centrală și de Est, oferind soluții inovatoare pentru a ajuta companiile să se decarbonizeze, satisfăcând în același timp nevoile lor energetice. Proiectele de energie regenerabilă ale Rezolv fac o diferență tangibilă și accelerează tranziția energetică în regiune.”

Rezolv Energy a fost lansată în urmă cu 18 luni de către Actis, un investitor global de top în infrastructura durabilă, și are deja peste 2 GW de energie curată în curs de pregătire pentru construcție în Europa de Sud-Est. Pe lângă parcul eolian VIFOR, printre proiecte se numără Dama Solar, în vestul României, care, cu o capacitate de 1 044 MW, va fi cel mai mare parc solar din Europa după ce va fi construit, parcurile eoliene Dunărea Est & Vest de 600 MW din județul Constanța și St. George, un proiect solar de 229 MW în nord-estul Bulgariei.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*