OVES Enterprise: Războiul din Ucraina a generat o scădere în piața de IT din România, însă a adus noi oportunități prin proiecte complexe în Defence, Cybersecurity și AI

Mihai Filip

Războiul din Ucraina a reașezat piața locală de IT – de la creșterea deficitului de programatori,  în primele 7 luni de la izbucnirea acestuia, la scăderea bruscă a proiectelor, situație care a forțat disponibilizări și a pus presiune pe retenția talentelor, dar și la dezvoltări accelerate în anumite segmente.

„Piața de IT a avut fluctuații mari în ultimele 16 luni. Dacă, în martie, anul trecut, existau foarte multe proiecte în piață și o nevoie mare de programatori, acum cererea de resurse umane a scăzut, concomitent cu creșterea presiunii pe contractarea de noi proiecte, care să permită menținerea talentelor în companii.

Mai mult, anul trecut, companiile din România au făcut demersuri pentru a angaja și a ajuta programatori din Ucraina; acum s-au reîntors la recrutarea pe piața locală, care este mai scumpă, dar s-a dovedit mult mai stabilă”, spune Mihai Filip, CEO OVES Enterprise, menționând că, dacă la începutul războiului, deficitul de programatori în piață era de aproximativ 15%-20%, acesta a crescut până la aproximativ 30% în luna septembrie 2022.

Ulterior, numărul de proiecte a intrat în declin, drept urmare, deficitul s-a redus. Momentan, clienții continuă doar proiectele esențiale și este nevoie de developeri pe tehnologii de nișă, în cele mai multe cazuri, companiile reușind să găsească talente pe piața locală.

Războiul a accelerat însă colaborarea și dezvoltarea unor segmente mai puțin obișnuite pentru piața de IT, precum Defence (apărare), Cybersecurity și AI.

 „În această perioadă, complexitatea proiectelor a crescut și s-au dezvoltat un număr mai mare de proiecte din zone precum Cyber și AI. În același timp, multe companii din zona de inovație și Defence și-au mutat o parte din business în România. În următorii ani, vom vedea o creștere a numărului de companii românești care se vor dezvolta în această direcție”, adaugă Mihai Filip.

Pentru OVES Enterprise, verticala de Defence este prioritară în următorii ani, proiectele pe acest segment generând acum circa 12% din business, cotă ce va creștere în fiecare an.

De asemenea, companiile care aveau colaborări cu firme din Ucraina au fost nevoite să găsească alți parteneri de dezvoltare, mare parte dintre acestea orientându-se către firmele din România și Polonia.

„România este, în acest moment, un pion foarte important în piața globală de IT și trebuie să profităm de această oportunitate. Niciodată în istorie nu am fost într-o poziție mai bună”, mai spune Mihai Filip.

Situația internațională politică și economică instabilă a determinat și o schimbare de strategie în ceea ce privește abordarea piețelor. Firmele de IT pun acum accent pe diversificare globală, însemnând echipe și birouri în diferite zone ale globului. În ultimul an, OVES Enterprise a deschis inclusiv 2 birouri în SUA, în Silicon Valley și Washington DC, care îi permit să acceseze proiecte de Defence cu complexitate ridicată. Investițiile în extinderea internațională ale OVES Enterprise vor ajunge la aproximativ 500.000 de euro la finalul anului.

Iar colaborarea și realizarea de parteneriate se poate face acum la nivel de câteva zile, nu în 6 – 9 luni, așa cum se întâmpla înainte de izbucnirea războiului din Ucraina.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*