Orange România se implică în 6 proiecte de inovație Horizon Europe ce vor contribui la dezvoltarea sustenabilă a 5G și vor deschide drumul spre 6G

Orange România face pași importanți pentru standardizarea la nivel global a tehnologiei 5G, dezvoltarea sustenabilă a rețelelor mobile, asigurarea securității cibernetice și definirea viitoarelor generații de rețele 6G, prin implicarea în 6 proiecte de cercetare în cadrul Horizon Europe. Horizon Europe este un ambițios program de cercetare și inovare finanțat de Uniunea Europeană, derulat în perioada 2021-2027. Acesta adresează schimbările climatice și își propune să contribuie la atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă ale ONU, dar și să stimuleze creșterea economică și competitivitatea la nivelul UE.
Participarea Orange în proiectele Horizon Europe și dezvoltarea noilor tehnologii de comunicații nu ar fi fost posibile fără resursele oferite de Orange 5G Lab, un hub în care mediul academic, startup-urile și companiile pot să inoveze și să testeze soluțiile bazate pe tehnologia 5G. 5G Lab face parte dintr-o inițiativă internațională a Orange care își propune să sprijine actorii economici și cercetătorii în descoperirea utilității și a oportunităților aduse de 5G în dezvoltarea soluțiilor care vor face diferența într-o economie digitală. Astfel, cu ajutorul resurselor din Orange 5G Lab, dar și a specialiștilor din mediul academic și cel privat, în România vor fi realizate în următorii 5 ani mai multe studii de caz și experimente pentru cele 6 proiecte:
6Green – obiectivul proiectului este să dezvolte un ecosistem inovator ce înglobează infrastructura de comunicații 5G/6G și aplicațiile susținute de acestea într-un mod sustenabil, ce va permite reducerea amprentei de CO2 de până la 10 ori față de tehnologiile folosite în prezent. Eficiența energetică va fi atinsă prin utilizarea noilor tehnologii radio care optimizează puterea de transmisie și direcția undei radio în funcție de poziția utilizatorilor. Totodată, folosește soluții software capabile să scaleze în mod autonom resursele de calcul și radio în funcție de gradul de încărcare a rețelei.
TrialsNet – este un proiect format dintr-un consorțiu internațional la care Orange România colaborează în parteneriat cu Universitatea Tehnică “Gheorghe Asachi” din Iași. Proiectul va realiza teste la scară largă bazate pe tehnologia 5G și nu numai, care vor fi esențiale pentru tranziția către următoarea generație de rețele mobile. Testele din acest proiect vizează 3 direcții: 1. infrastructură, transport, securitate și siguranță; 2. eHealth și situații de urgență; 3. cultură, turism și divertisment.
În cadrul TrialsNet vor fi realizate 13 studii de caz care vor acoperi cele 3 domenii de cercetare. Două studii de caz vor fi realizate în România, la Iași, și vizează dezvoltarea de soluții de gestionare inteligentă a spațiilor aglomerate (Smart Crowd Monitoring), dar și soluții inteligente de management al traficului. În cadrul acestui proiect, Orange va furniza infrastructura de conectivitate 5G și Wi-Fi necesară prin intermediul resurselor disponibile în 5G Lab, dar și infrastructura de calcul în care toate fluxurile video și datele senzorilor vor fi ingerate, procesate și analizate în timp real.
Androit6G –își propune să pregătească tranziția de la rețelele 5G la cele 6G, prin regândirea modului de proiectare a rețelelor mobile pentru a răspunde cerințelor pe care aplicațiile inovatoare din viitor le vor impune. Proiectul are ca obiectiv realizarea a 3 studii de caz: 1. Immersive Extended Reality (XR); 2. IoT industrial (IIoT); 3. Roboți colaborativi (coboți) în domeniul construcțiilor.
În România, primul studiu de caz realizat va fi cel de IoT industrial care va folosi comunicațiile terestre 6G împreună cu tehnologiile prin satelit. Al doilea studiu de caz va simula un scenariu de construcție automatizată în care roboți și drone trebuie să își coordoneze mișcările, pentru îndeplinirea unor sarcini comune întâlnite pe șantierele de construcții.
RIGOUROUS – adresează riscurile majore de securitate cibernetică care vor amenința dispozitivele, infrastructura de calcul și următoarea generație de servicii bazate pe rețelele 5G și 6G. RIGOUROUS va răspunde acestor provocări prin introducerea de servicii inteligente care folosesc mecanisme de învățare automată (ML) și AI pentru a reacționa dinamic la amenințările ce vor apărea la toate nivelurile infrastructurii de rețea. În acest proiect, Orange va realiza un studiu de caz ce vizează protecția serviciilor ce folosesc 6G împotriva amenințărilor cibernetice. Testul va fi realizat în laboratorul 5G Orange folosind infrastructura virtualizată Open RAN 5G SA și funcționalități de tipul Edge Computing.
DYNABIC – are ca obiectiv să sporească reziliența și să asigure continuarea activității operatorilor de servicii esențiale și a operatorilor de infrastructuri critice din Europa, în fața unor amenințări cibernetice avansate. Platforma DYNABIC va oferi un set de obiective specifice pentru gestionarea și managementul riscurilor sistemelor critice prin adaptarea dinamică a sistemului, a răspunsurilor umane și a proceselor din organizații. Acest lucru va permite operatorilor de servicii esențiale, precum cele din sectorul telecom, să evalueze și să reducă în timp real riscurile de continuitate a activității în caz de dezastre și atacuri complexe, fizice și cibernetice asupra infrastructurilor protejate. Aportul României la acest proiect se va realiza prin intermediul Orange România, a Universității București și a DNSC (Directoratul Național de Securitate Cibernetică) care fac parte din consorțiul acestui proiect.
EU-CIP – va dezvolta o nouă rețea paneuropeană de cunoștințe și bune practici pentru infrastructurile informatice critice, care va permite forurilor legislative să creeze legi bazate pe date și dovezi, pentru a susține inovația și operatorii de infrastructuri critice. În această direcție, a fost înființat Clusterul European pentru Securizarea Infrastructurilor Critice (ECSCI) care reunește 22 de proiecte. Orange România face parte din EU-CIP în calitate de operator de infrastructuri critice și va lucra în cadrul clusterului ECSCI pentru a genera și valida bune practici privind reziliența infrastructurilor de telecomunicații, gestionarea riscurilor și adaptarea la amenințări complexe, precum și dezvoltarea de mijloace inovatoare de reducere a amenințărilor cibernetice și fizice.
Implicarea Orange în aceste proiecte face parte din strategia pe termen lung a companiei și angajamentul acesteia pe care îl are în România de a oferi clienților acces facil la cele mai noi tehnologii, de a contribui în mod activ la digitalizarea țării și de a dezvolta mediul de business și economia românească. La această inițiativă se adaugă investițiile anuale pe care Orange România le face în infrastructura de rețea, dar și cele 264,6 milioane € pe care le investește în achiziția drepturilor de a utiliza frecvențele de 700 MHz, 1500 MHz și 3400-3800 MHz. Toate aceste investiții se traduc prin servicii de calitate, iar în prezent, Orange este cea mai rapidă rețea de fibră și mobil 5G din România, ce oferă acoperire 5G în 25 de orașe de pe întreg teritoriul țării.

“Este posibil ca proiectele despre care vorbim astăzi să pară a fi dintr-un viitor îndepărtat, însă, dacă privim numai la ultimele două decade, tehnologia avansează de la un an la altul extrem de rapid. Conform calendarului 6G-IA (6G Smart Networks and Services Industry Association), primele rețele 6G comerciale se vor lansa începând cu 2028, dar pașii pe care trebuie să îi facem pentru definirea și standardizarea acestor rețele trebuie făcuți încă de pe acum. Vorbim despre tehnologii care vor revoluționa fiecare aspect al vieții de zi cu zi, vor crea noi procese de business pe care nici nu le imaginăm în prezent și vor contribui la reducerea amprentei de carbon asociată operării rețelelor mobile.
Mai important însă, este faptul că România, prin intermediul mediului academic și al companiilor de tehnologie implicate, se află în prima linie a inovației, iar românii vor fi printre primii care se vor bucura de rețelele viitorului si de servicii digitale îmbunătățite” a declarat Cristian Pațachia-Sultănoiu, Development & Innovation Manager Orange România.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*