O delegație a Departamentului de Stat pentru Energie din SUA a făcut o vizită la CNE Cernavodă

O delegație a Departamentului de Stat pentru Energie din SUA a făcut o vizită la CNE Cernavodă. FOTO SNN

Conducerea SN Nuclearelectrica SA a primit astăzi, la CNE Cernavodă, vizita de lucru a unei delegații a Departamentului de Stat pentru Energie din Statele Unite ale Americii, conduse de dr. Kathryn D. Huff, Secretar Adjunct în funcție și Secretar Adjunct pentru Energie Nucleară din cadrul Departamentului pentru Energie.

Vizita are în vedere continuarea cooperării în baza Acordului Interguvernamental Romania-SUA parafat la Washington DC în luna octombrie 2020 și ratificat recent de statul român, implicit a demarării acestei cooperări în timp util pentru realizarea Proiectului Unităților 3 și 4 conform strategiei aprobate în Adunarea Generală a Acționarilor SNN.

Astfel, conform strategiei, dezvoltarea Proiectului Unităților 3 și 4 este structurată în 3 etape derivate din experiența internațională în construcția de noi centrale nucleare: Etapa Pregătitoare estimată să dureze 24 de luni în care se vor contracta servicii de asistență tehnică, juridică și financiară pentru conturarea proiectului; Etapa de Lucrări Preliminare, cu o durată estimată de 18-24 de luni, în care contractorul IPC (inginerie, procurare, construcție) va realiza partea de inginerie critică a proiectului și documentația de securitate nucleară.

Etapa a treia va fi dedicată construcției efective și va avea o durată de 69-78 de luni. În baza acestor etape de realizare, este estimat că Unitatea 3 va intra în exploatare comercială în anul 2030, iar Unitatea 4 în anul 2031.

“Sistemul energetic românesc are nevoie de reziliența și sustenabilitate, iar extinderea capacității nucleare în România, în contextul actualei tranziții către o economie curată, răspunde acestor necesități, conduce la creștere economică și socială, dezvoltarea lanțului de aprovizionare, o cerință necesară în paradigma decarbonizării, crearea indirectă a aproximativ 19.000 locuri de muncă la nivel de industrie,  formare de noi generații de specialiști simultan cu evitarea a 20 milioane tone CO2/an prin operarea a 4 unitati nucleare CANDU”, a declarat Cosmin Ghiță, Director General SNN

Cooperarea dintre România și SUA are în vedere extinderea capacităților nucleare ca soluție fermă la atingerea

țintelor de decarbonizare, ambele state fiind puternic active la nivel international în promovarea tehnologiilor nucleare și a inovației nucleare pentru a raspunde eficient necesităților tranziției energetice pe termen mediu și lung, la timp și cu menținerea costurilor decarbonizării la un nivel sustenabil.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*