Nuclearelectricia și Laurentis Energy Partners inițiază o colaborare internațională pentru a avansa producția de izotopi medicali în România

FOTO SNN

S.N. Nuclearelectricia S.A. (SNN) și Laurentis Energy Partners (LEP), o filială a Ontario Power Generation (OPG), inițiază o colaborare pentru a avansa producția de izotopi medicali la Centrala Nuclearoelectrica (CNE) Cernavodă și pentru a explora dezvoltarea producției de apa grea în România.

Memorandumul a fost încheiat în contextul parteneriatului de peste 55 ani între România și Canada în domeniul energiei nucleare și al anunțului făcut de Jonathan Wilkinson, ministrul energiei și resurselor naturale din Canada, de a sprijini cu 3 miliarde de dolari canadieni dezvoltarea proiectului Unităților 3 și 4 de la CNE Cernavodă care are ca obiectiv securitatea energetică cu energie curată.

Acordul a fost oficializat astăzi, președintele și directorul general al OPG, Ken Hartwick, și directorul general al SNN, Cosmin Ghiță, semnând un Memorandum de Înțelegere, în prezența ministrului energiei din Romania, Sebastian Burduja. Semnarea a avut loc în contextul conferinței Agenției pentru Energie Nucleară de la Paris, axată pe “Foaia de parcurs pentru noul sector nuclear”, care găzduiește peste 21 de miniștri internaționali și sute de profesioniști din industrie.

Memorandumul de înțelegere permite SNN și LEP să colaboreze în ceea ce privește oportunitățile din mai multe domenii, inclusiv producția de izotopi la unitățile CANDU ale SNN.

„SNN este mândră să se asocieze cu Laurentis, un lider mondial în domeniul izotopilor nucleari și să contribuie astfel în mod direct la industria de sănătate prin extinderea portofoliului nostru de proiecte prin producția de izotopi. În prezent, industria nucleară este esențială pentru generarea de energie curată și pentru producerea de izotopi medicali, iar acest parteneriat este o modalitate de a avansa soluțiile globale atât de necesare domeniul medical.

Programul nuclear civil romanesc poate fi reper pentru industria energiei nucleare la nivel global și un pas semnificativ către un viitor energetic curat, durabil și mai sănătos. Acest exemplu de leadership și progres în România este un efort național și este posibil datorită parteneriatului și sprijinului Statului Român la cel mai înalt nivel și mulțumesc în mod deosebit Președinției României, Premierului României – Dl. Marcel Ciolacu, Președintelui Senatului – Dl. Nicolae Ciucă, Președintelui interimar al Camerei Deputaților – Dl. Alfred Simonis, Ministrului Energiei – Dl. Sebastian Burduja, Președintelui Comisiei pentru mediu și echilibru ecologic Camera Deputaților – Dl. Virgil Popescu, fost Ministru al Energiei, și tuturor formațiunilor parlamentare care susțin și au susținut dezvoltarea programului nuclear romanesc.” – Cosmin Ghiță, Director Executiv, Nuclearelectrica

Laurentis se angajează să valorifice expertiza dovedită în domeniul retehnologizării și al producției de izotopi pentru a avansa soluțiile de asistență medicală și pentru a extinde oportunitățile din România“, a declarat Jason Van Wart, președinte și CEO al Laurentis Energy Partners. „Suntem mândri de parteneriatul nostru cu SNN și așteptăm cu nerăbdare să cooperăm în căutarea unor soluții energetice durabile și cu impact la nivel global.”

Sebastian Burduja, ministrul energiei: “Cu prilejul vizitei oficiale în Canada, am trasat pașii următori. Și deja îi facem. Suntem mândri că România demonstrează nu numai performanțe de top în operarea în siguranță a reactoarelor noastre CANDU de la Cernavodă, ci și leadership și viziune strategică prin explorarea producției de izotopi medicali și apă grea în parteneriat cu Canada. Este un pas semnificativ pentru a ajuta la îmbunătățirea sănătății a milioane de oameni și a demonstra multiplele beneficii ale centralelor nucleare, care generează energie curată, contribuie la stabilitatea energetică, decarbonare și creștere economică, și susțin tratamentul cancerului. La fel de important este proiectul repornirii producției de apă grea în România, o inițiativă începută în mandatul fostului ministru Virgil Popescu. Cererea globală pentru apa grea este într-o creștere spectaculoasă, iar România poate fi un jucător strategic.

România și Canada dau astfel un exemplu altor țări despre rolul important al energiei nucleare. Sunt proiecte inovatoare pe care Nuclearelectrica are șansa să le dezvolte. Acest demers vine imediat după anunțul de finanțare din partea Guvernului Canadei pentru reactoarele 3 și 4. Parteneriatul româno-canadian este unul cu tradiție și avem obligația de a-l duce împreună mai departe.

Izotopii joacă un rol esențial în medicină, în tratamentul cancerului, în imagistica medicală, în sterilizarea dispozitivelor medicale, în dezvoltarea de noi medicamente, în cercetarea neutronică, în securitatea frontierelor, în conservarea alimentelor și în multe altele. Apa grea, pe care reactoarele CANDU o folosesc ca moderator și agent de răcire, poate fi de asemenea utilizată într-un număr tot mai mare de aplicații nenucleare, inclusiv în domeniul farmaceutic, al diagnosticelor medicale și al electronicii de ultimă generație, cum ar fi fibrele optice și ecranele OLED.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*