Nereguli găsite de Protecția Consumatorilor la Târgul de Crăciun din Constanța. Au fost date amenzi de peste 20.000 de lei

Carne stricată la Târgul de Crăciun din Constanța. FOTO CJPC Constanța

Comisarii de la Protecția Consumatorilor Constanța au verificat vineri, 09 decembrie, operatorii economici care au „căsuțe” în cadrul Târgului de Crăciun din Parcul Oleg Danovski, la finalul acestuia fiind aplicate amenzi de peste 20.000 de lei, iar activitatea unora dintre locații a fost închisă temporar.

Potrivit reprezentanților Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Constanța, controlul a fost făcut la solicitarea președintelui CNPC, Horia Constantinescu.

„În unul din rarele momente când ajung în orașul Constanța am avut ocazia să văd ceea ce se dorea a fi Târgul de Crăciun, acesta având în schimb un aspect mai mult de bâlci. Motiv pentru care am rugat colegii de la Comisariatul Județean să facă o vizită acolo, să ne lămurim ce este în spatele ușilor închise. În spatele ușilor închise pentru locațiile de alimentație publică nu există apă, cu toate că aceasta este obligatorie în momentul în care servești produse alimentare. Condițiile în care sunt depozitate alimentele, aproape direct pe trotuar, de asemenea, sunt neconforme, jucăriile și jocurile, tiribombele și toate cele de gen lasă nu numai ca aspect de dorit, ci ca și funcționalitate. De asemenea, din păcate, jocurile alese nu sunt cele care să poată oferi, în afară de câteva beculețe, și siguranță celor mici. Alimentația publică nu poate fi făcută într-o variantă pe încercate, în sensul că cei care ajung acolo își încearcă efectiv norocul, alimentele gestionate sunt unele cu grad ridicat de periculozitate. Spre exemplu, carne de porc ținută în condiții improprii, ce poate reprezenta un real pericol. Toate acestea puse cap la cap m-au făcut să fac asocierea dintre ceea ce se dorește târg și ceea ce este, de fapt, un bâlci”, a declarat Horia Constantinescu.

A fost astfel verificată activitatea a 13 operatori economici, iar comisarii CJPC au dispus măsura de oprire temporara a prestării de servicii pentru patru dintre aceștia. Totodată, au fost aplicate sancțiuni contravenţionale în sumă totală de 21.000 de lei.

Între deficiențele constate, se numără:

 • lipsa fluxului tehnologic;
 • apa pentru igienizarea vaselor și a alimentelor este depozitată în butoaie de plastic;
 • paviment deteriorat;
 • ustensile neprofesionale;
 • se gătește în praf, fără a exista o protecţie;
 • lipsă de cloramină;
 • nu se menționează data de preparare a unor produse;
 • lipsă cântarului sau, dacă exista, acesta nu putea să fie omologat;
 • coșuri de colectare a deșeurilor fără capac;
 • lipsa elementelor de identificare și caracterizare;
 • condimente expirate;
 • carne de porc cu modificări organoleptice (aspect, miros).

De asemenea, și la operatorii cu activitate de agrement au fost constatate nereguli. La fața locului s-a constata că nu există afișat regulamentul și atenționări/ avertizări. La mașinuțele electrice, în dreptul jetonului exista o placă din fier, cu butoni din metal, fără să existe protecţie, iar la celelalte spații de joacă s-a constata că majoritatea nu aveau centură sau aceasta era ruptă. S-a dispus oprirea temporară a activității, până la remediere, pentru cele cu abateri și a fost lăsată invitație pentru a se prezenta cu toate documentele.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*