Ministrul Finanțelor:  “Trebuie să punem în centrul reformării cadrului de guvernanță economică necesitatea continuării reformelor și a investițiilor, inclusiv cele din domeniul apărării și securității”

Adrian Câciu. FOTO Facebook Adrian Câciu

Reforma guvernanței economice europene este o temã care a suscitat discuții intense la reuniunea Consiliului Afaceri Economice și Financiare (ECOFIN), desfãșuratã în 14 martie 2023, la Bruxelles. Miniștrii de finanțe au reușit sã ajungã la un consens referitor la necesitatea reformãrii cadrului de guvernanțã, nevoia abordãrii diferențiate a statelor membre, o mai mare orientare cãtre termenul mediu.

“Menținerea unor abordãri constructive și pragmatice în perioada urmãtoare este crucialã. În acest sens, trebuie sã punem în centrul reformãrii cadrului de guvernanțã economicã necesitatea continuãrii reformelor și a investițiilor, inclusiv cele din domeniul apãrãrii și securitãții. Acest punct ar trebui sã ocupe un loc central în timpul negocierilor”, a subliniat Adrian Câciu, ministrul Finanțelor.

În privința punctelor asupra cãrora statele membre au ajuns la un acord, Comisia Europeanã va lansa un set de propuneri legislative, cel mai devreme la începutul lunii viitoare.

Conduita bugetarã pe care ar trebui sã o adopte statele membre în 2023, precum și orientãrile pentru 2024 a fost un alt subiect important de pe agenda ECOFIN.

“În actualul context internațional avem nevoie de predictibilitate, dar și de adaptabilitate atunci când stabilim regulile bugetare pentru perioada imediat urmãtoare. Actualul cadru de guvernanțã economicã nu se mai potrivește noii realitãți economice și politice. Din acest motiv este necesar sã discutãm despre modul în care trebuie schimbat”, a spus Adrian Câciu, ministrul Finanțelor.

O provocare pentru toate statele membre este rãspunsul bugetar la criza energeticã, în contextul în care mãsurile de sprijin au reprezentat 1,2% din PIB în anul 2022 și, potrivit estimãrilor, anul acesta vor scãdea la 0,9% din PIB. Cum o eventualã extindere a acestora ar fi extrem de costisitoare, Comisia Europeanã recomandã eliminarea treptatã sau adoptarea unor mãsuri țintite pentru sprijinirea populației vulnerabile sau a companiilor.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*