Ministrul Barna Tánczos a prezentat primarilor din România oportunitățile de finanțare de anul acesta, din bugetul AFM și din PNRR

Bani pentru finanțări. FOTO moerschy
Bani pentru finanțări. FOTO moerschy

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tánczos, alături de secretarul de stat pentru mediu, Ionuț Sorin Banciu și președintele AFM, Ștefan Toga au avut o serie de întâlniri consecutive cu reprezentanții autorităților publice locale din România: Asociația Orașelor din România, Asociația Municipiilor din România și Asociația Comunelor din România.

În cadrul întâlnirilor, ministrul le-a prezentat primarilor oportunitățile de finanțare pentru unitățile administrativ-teritoriale, din bugetul Administrației Fondului pentru Mediu și, respectiv, din Planul Național de Redresare și Reziliență.

”Mă bucură interesul și deschiderea manifestate de autoritățile publice locale pentru atragerea de investiții în infrastructura de mediu și îi asigur pe primari că vor găsi în Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, un partener de încredere, în implementarea tuturor proiectelor pe care le vor derula.

Am dezvoltat, în acest an, programe noi, destinate nevoilor societății, atât la nivel național, dar mai ales la nivelul comunităților locale. Am propus și am primit acceptul primarilor să îi implicăm direct în redactarea ghidurilor de finanțare, pentru a utiliza cât mai eficient fondurile pe care le avem la dispoziție. Vrem astfel să reducem timpul consumat cu procedurile birocratice și să ne concentrăm mai mult pe implementare”, a declarat ministrul Barna Tánczos.

Pe agenda discuțiilor s-a aflat și prezentarea celor 15 programe ale Administrației Fondului de Mediu destinate autorităților publice locale, dar și programele nou înființate:

  • Sisteme de colectare selectivă a deșeurilor la nivel local – sisteme automatizate de colectare, platforme de depozitare temporară, insule de colectare separată în mediul urban, centre integrate de colectare, închiderea depozitelor neconforme (buget în 2021 – 1,75 miliarde lei);
  • Programul privind creșterea eficienței energetice a clădirilor publice (buget în 2021 de 1,4 miliarde de lei);
  • Stații de reîncărcare pentru vehicule electrice în municipii, orașe și stațiuni turistice (buget în 2021 – 500 milioane de lei);
  • Instalații de biogaz/compost (buget în 2021 – 500 milioane de lei).
  • Programul național de termoficare – investiții pentru modernizarea, reabilitarea, retehnologizarea, extinderea sau înființarea sistemelor de alimentare centralizată cu energie termică a localităților (buget în 2021 – 100 milioane de lei AFM și 400 milioane lei MLPDA);
  • Transport școlar ecologic (buget în 2021 – 600 milioane de lei);

De asemenea, au fost aduse în discuție și programele mai vechi derulate de MMAP prin Administrația Fondului de Mediu și care continuă anul acesta: Rabla Clasic, Rabla Plus, Infrastructura velo (piste pentru biciclete), Împădurirea terenurilor degradate, Sisteme fotovoltaice pentru gospodării izolate, Iluminat public ecologic.

Totodată, demnitarul a prezentat și liniile de finanțare propuse de MMAP spre a fi incluse în Planul Național de Redresare și Reziliență. Astfel, investițiile în zona de mediu prin PNRR se axează pe trei piloni:

  • Dezvoltarea sectorului de apă și apă uzată;
  • Creșterea suprafețelor de pădure și stimularea biodiversității;
  • Managementul deșeurilor, colectare selectivă și economie circulară.

Un alt subiect abordat a fost încheierea de protocoale între Garda Națională de Mediu și Unitățile administrativ-teritoriale, pentru verificarea și stoparea depozitărilor ilegale de deșeuri.

Ministrul le-a prezentat edililor și măsurile pe care le pot lua, la nivelul primăriilor, pentru a susține campania ,,Vinerea Verde”, o inițiativă care încurajează utilizarea transportului alternativ în ultima zi lucrătoare a săptămânii, în scopul reducerii poluării. ,,Vinerea Verde” își propune ca până la sfârșitul acestui an, cel puțin unul din patru angajați să vină în ultima zi lucrătoare a săptămânii, la serviciu, pe jos, cu bicicleta sau cu transportul în comun și să renunțe astfel, pentru o zi, la autoturismul personal.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*