Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor finalizează două noi platforme comunale de colectare a gunoiului de grajd în județul Vaslui

Două noi platforme comunale de colectare a gunoiului de grajd în județul Vaslui. FOTO Ministerul Mediului

Numărul mare de animale din comuna vasluiană Vinderei, precum și condițiile geografice ale acesteia, au determinat ca în această localitate capacitatea totală de stocare necesară a gunoiului de grajd să fie împărțită în două platforme: una în satul Vinderei, cu o capacitate de 2.746 mc/an și una in satul Docani, cu o capacitate de 2.851 mc/an. Această soluție asigură accesul facil al tuturor crescătorilor de animale la o platformă de stocare, fapt important în economia colectării gunoiului de grajd.

Valoarea totală a investiției pentru aceste capacități de stocare se ridică la suma de 3.514.683 lei, din care aproximativ 94% este asigurată de Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor prin proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți” (CIPN), iar paroximativ 6% reprezintă contribuția din bugetul local. Fiecare platformă este dotată cu echipamentele specifice activității, respectiv câte un tractor, două remorci, un încărcător frontal, o mașină de împrăștiat compostul și o cisternă vidanjă.

„În cazul comunei Vinderei, discutăm de realizarea unor capacități de stocare de peste 5.000 de metri cubi pe an. Depozitarea, în condiții corespunzătoare, a unei asemenea cantități de gunoi de grajd va avea ca efect, pe de o parte, reducerea substanțială a presiunii poluării apelor cu nitrații și, pe de altă parte, realizarea unei cantități mari de îngrășământ organic de calitate, care se va întoarce în agricultură, în beneficiul fermierilor din zonă” a declarat secretarul de stat Vasile Panaite.

La fel ca investițiile similare finalizate în cadrul proiectului CIPN şi aceste platforme vor permite micilor fermieri vasluieni să beneficieze de un management eficient în gestionarea gunoiului de grajd, astfel încât acesta să nu mai fie depozitat direct pe pământ, iar dejecțiile provenite de la animalele să nu polueze pânza freatică.

Costurile de exploatare a platformelor urmează a fi acoperite în funcție de Hotărârea Consiliului Local, ținând cont că, ulterior, compostul rezultat (mranița) va putea fi valorificat prin vânzare, împrăștiere pe terenurile agricole sau, în funcție de contractul încheiat cu fermierii, va putea fi returnat acestora pentru uz propriu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*