Ministerul Mediului a primit avizul CTE pentru caietul de sarcini referitor la implementarea sistemului național de monitorizare video

Mircea Fechet. FOTO Ministerul Mediului

În cursul acestei săptămâni, Consiliul Tehnico Economic – CTE din cadrul Autorității pentru Digitalizarea Romaniei și-a dat avizul pentru caietul de sarcini și este în curs de elaborare documentația de atribuire în vederea lansării licitației pentru implementarea sistemului național de monitorizare video, prin amplasarea camerelor de supraveghere în 350 de puncte stabilite în funcție de zonele cele mai tranzitate.

Se continuă astfel implementarea celei de-a doua componente a proiectului “Capacitatea sporită de supraveghere, control și monitorizarea pădurilor prin intermediul unui sistem informatic integrat”, din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) Investiția 5. Digitalizare în domeniul  mediului, Componenta 7. Transformare digitală, Jalonul  167, care prevede dezvoltarea unui sistem operațional de monitorizare a vegetației forestiere bazat pe exploatarea imaginilor satelitare, puncte LiDAR, și supravegherea circulației materialelor lemnoase în punctele de interes.

Protejarea, siguranța și integritatea fondului forestier național reprezintă linii de acțiune prioritare pentru Guvernul României. Această achiziție, care presupune monitorizarea fondului forestier pe o suprafață de aproximativ 70 de mii de kilometri pătrați, prin integrarea datelor cu sistemul SUMAL 2.0, ne permite să discutăm despre investiții pentru combaterea tăierilor ilegale, despre monitorizarea prin satelit a ceea ce se întâmplă astăzi în pădurile României, despre reţeaua de 350 de puncte de monitorizare care va fi asemănătoare celei care verifică rovinietele, despre un aparat de zbor care va scana fondul forestier și, nu în ultimul rând, despre deplasarea Gărzii Forestiere la faţa locului, despre amenzi și aplicarea măsurilor din noul Cod Silvic.

Achiziția va contribui astfel la reducerea numărului de transporturi de material lemnos fără documente de proveniență, la identificarea abaterilor de la traseele stabilite, a transporturilor multiple realizate în baza aceluiași aviz de însoțire, precum și a volumelor transportate în plus/minus față de cele înscrise în avizul de însoțire, precum și monitorizarea modului de gestionare a fondului forestier din punct de vedere al eficienței lucrărilor efectuate.

Astfel, România va dezvolta un sistem integrat de monitorizare a pădurilor pentru a putea culege date suplimentare ce vor fi corelate cu cele din SUMAL și IFN  (Inventarul Forestier Național) în vederea adaptării managementului forestier la schimbările climatice, supravegherii stării de sănătate a pădurilor și întocmirii unor hărți de risc” a precizat ministrul mediului, apelor și pădurilor Mircea Fechet.

Proiectul are o alocare totală de 229.080.000 lei fără TVA (272.605.200 lei cu TVA), respectiv 46.000.000 de euro. Scopul investiției este monitorizarea obligațiilor legale privind recoltarea lemnului, supravegherea stării de sănătate a pădurilor, regenerarea arboretelor parcurse cu tăieri și întocmirea unor hărți de risc.

Obiectivul principal este dezvoltarea unui sistem naţional de monitorizare video, prin intermediul căruia să se genereze alerte în cazul unui transport ilegal de material lemnos, implementarea unui sistem de monitorizare prin imagini satelitare, achiziția unui senzor LiDAR aeropurtat împreună cu echipamentele conexe necesare și a unor senzori LiDAR mobili.

În ceea ce privește prima componentă a proiectului referitoare la imaginile satelitare, aceasta se află în etapa de evaluare tehnică a celor șase oferte depuse pentru implementarea sistemului național de monitorizare prin intermediul imaginilor satelitare. Termen de finalizare (inclusiv evaluarea financiară) – 20 octombrie 2023.

Beneficiarul direct al proiectului este Autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură (APCRS) împreună cu structurile subordonate (gărzi forestiere) care vor opera aceste sisteme integrate pentru îmbunătățirea managementului forestier, pentru asigurarea unui lanț clar de custodie a materialelor lemnoase puse deja pe piață, pentru documentarea abaterilor de la normă și urmărirea remedierii, inclusiv prin utilizarea datelor obținute din Inventarul Forestier Național.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*