Ministerul Finanțelor prelungește finanțarea antreprenorilor români prin Programul IMM Invest

Ministerul Finanțelor. FOTO Ministerul Finanțelor

Ministerul Finanțelor continuã sprijinirea mediului de afaceri și își propune sã contribuie semnificativ la menținerea afacerilor în economie și relansarea activitãții prin prelungirea pânã la 30 iunie 2022 a valabilitãții Programului IMM Invest și a subprogramului IMM Agro. De asemenea, se majoreazã plafoanele de finanțare în sectorul pescuitului și acvaculturii, în domeniul producției primare de produse agricole și în sectorul alimentar.
Pânã în octombrie 2021, prin IMM Invest România au fost acordate garanții de stat de peste 19 miliarde lei, din care 1,33 miliarde lei în cadrul subprogramului Agro IMM Invest.

“Guvernul României considerã prioritarã finanțarea sectorului IMM și va acorda tot sprijinul pentru  facilitarea accesului companiilor la creditare, aceasta fiind modalitatea cea mai eficientã de a obține efecte antrenante în economie, cu un minim de resurse publice. Continuarea Programului IMM INVEST va contribui la pãstrarea locurilor de muncã existente, va menține sau chiar va ajuta dezvoltarea IMM-urilor beneficiare. IMM INVEST este un program indispensabil pentru companiile afectate grav de criza COVID, iar în situația actualã domeniile de activitate afectate puternic de efectele economice generate de pandemie au nevoie de continuarea mãsurilor de susținere”, a subliniat ministrul Finanțelor, Adrian Câciu.

Prin prezentul act normativ se propune creșterea plafoanelor reprezentând ajutor de stat la:
Ø        345.000 euro pentru fiecare întreprindere care își desfãșoarã activitatea în sectorul pescuitului și acvaculturii,
Ø        290.000 euro pentru fiecare întreprindere care își desfãșoarã activitatea în domeniul producției primare de produse agricole,
Ø        2.300.000 euro pentru fiecare întreprindere care își desfãșoarã activitatea în sectorul alimentar în conformitate cu prevederile Cadrului temporar pentru mãsuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei în contextul actualei epidemii de Covid-19.
Totodatã, se propune ca plafonul de garanții de stat ce pot fi acordate în cadrul Programului IMM INVEST pentru anul 2022 sã fie de 10 miliarde lei, din care 5 miliarde lei alocate subprogramului AGRO IMM INVEST. Bugetul schemei crește la 2,34 miliarde lei (473,90 milioane euro) pentru 48.726 de beneficiari.
De asemenea, se propune modificarea celor douã alineate (2^1) și (2^2) ale art.164 din Legea nr.53/2003 privind Codul muncii, republicatã, în sensul aplicãrii acestor prevederi începând cu data de 1 ianuarie 2022. Salariul de bazã minim brut pe țarã garantat în platã stabilit în condițiile alin.(1) poate fi aplicat pentru un salariat pentru o perioadã de maxim 24 de luni atât pentru contractele individuale de muncã nou încheiate, cât și pentru contractele individuale de muncã aflate în derulare.
În acest mod, va exista egalitate de tratament pentru toate contractele individuale de muncã, indiferent de data încheierii acestora, iar angajatorii vor avea timp sã punã în aplicare noile prevederi.
Proiectul de act normativ a fost publicat pe site-ul Ministerului Finanțelor, la rubrica Transparențã decizionalã.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*