Ministerul Finanțelor: Acțiunile de control ale ANAF, în aprilie 2024, au diminuat pierderea fiscală cu 430 milioane lei

Ministerul Finanțelor. FOTO Ministerul Finanțelor

Ministerul Finanțelor și Agenția Naționalã de Administrare Fiscalã (ANAF) prezintã raportul lunii aprilie al acțiunilor întreprinse de cãtre direcțiile de specialitate din cadrul ANAF și rezultatele pe care acestea le-au generat.
În acest sens, în vederea creșterii conformãrii la declarare a contribuabililor, Agenția Naționalã de Administrare Fiscalã, prin structurile de control fiscal, desfãșoarã în prezent, douã tipuri de acțiuni care presupun interacțiunea cu contribuabilul de la distanțã:

emiterea Notificãrii de conformare, care reprezintã un document prin care organul de inspecție fiscalã transmite contribuabililor/plãtitorilor prezumtivi a fi selectați pentru efectuarea inspecției fiscale riscurile fiscale identificate, în scopul reanalizãrii situației fiscale și îndeplinirii obligațiilor fiscale conform prevederilor legale, ori a clarifica riscurile fiscale notificate, dupã caz.

efectuarea de acțiuni de verificare documentarã, care constau în realizarea unei analize a situației fiscale pe baza documentelor existente la dosarul fiscal al contribuabilului/plãtitorului, precum și pe baza oricãror informații și documente transmise de terți sau deținute de organul fiscal, care au relevanțã pentru determinarea situației fiscale.

Contribuabilii cu risc fiscal ridicat sunt supuși acțiunilor de control fiscal, respectiv:
– inspecția fiscalã a contribuabililor care nu corecteazã și nu clarificã riscurile fiscale pentru care au fost notificați;
– controlul antifraudã în cazul contribuabililor pentru care existã indicii de evaziune fiscalã.
„Sunt douã principii care trebuie sã guverneze abordarea activitãții de control fiscal: principalul este încurajarea creșterii conformãrii voluntare și informarea contribuabilului, iar apoi prevenirea și combaterea evaziunii fiscale. Luna trecutã, peste 65% din cuantumul obligațiilor fiscale stabilite suplimentar de organele de inspecție au fost în contul TVA, ceea ce confirmã angajamentul pentru diminuarea GAP-ului despre care am tot vorbit. Cât despre ampla procedurã de digitalizare pe care am început-o, se vãd deja primele rezultate: aproape o mie de notificãri de conformare au fost comunicate luna trecutã pentru neconcordanțe privind TVA raportatã, pe de o parte, prin sistemul RO e-Factura și sistemul RO e-Case de marcat electronice și, pe de altã parte, Declarația 300. De asemenea, avem zeci de notificãri punctuale emise de organele de control antifraudã fiscalã, cu privire la datele eronate înregistrate în aplicația RO e-Transport și o mie de notificãri contribuabililor care au obligația depunerii Formularului 395. Sunt câteva dintre mãsurile incipiente care anunțã schimbarea managementului riscului fiscal. Vom vorbi despre o altfel de paradigmã în momentul în care modulele antifraudã vor fi pe deplin operaționale. Chiar și în aceste condiții, în luna aprilie, ANAF a înregistrat o creștere de venituri bugetare brute de 11,1%”, a transmis ministrul Marcel Boloș.
În luna aprilie 2024, în vederea creșterii conformãrii voluntare la declarare au fost comunicate contribuabililor 2.946 notificãri, pentru riscuri fiscale prezumate de 1.988.992.031 lei. Riscurile fiscale notificate au vizat, în principal, Taxa pe Valoarea Adãugatã și impozitul pe profit.
44% mai multe acțiuni de control fiscal
De asemenea, au fost realizate de cãtre structurile cu atribuții de control fiscal din ANAF:

4.923 acțiuni de control fiscal (inspecții fiscale și verificãri documentare), fiind înregistratã o creștere cu 44,45%, comparativ cu luna aprilie 2023, când au fost finalizate 3.408 acțiuni de control fiscal (inspecții fiscale și verificãri documentare). Astfel, au fost stabilite obligații fiscale suplimentare prin decizii de impunere de 364.833.125 lei, fiind înregistratã o creștere cu 47,79%, comparativ cu luna aprilie 2023, când au fost stabilite obligații fiscale suplimentare prin decizii de impunere de 246.864.854 lei. Pierderea fiscalã  s-a diminuat cu suma de 430.699.073 lei, comparativ cu luna aprilie 2023, când pierderea fiscalã înregistratã a fost de 358.707.097 lei.

2.390 controale antifraudã, prin aceste acțiuni de control antifraudã au fost estimate implicații fiscale în valoare de 318.232.285 lei, respectiv au fost aplicate sancțiuni contravenționale (amenzi și confiscãri) în valoare de 35.950.400 lei, în creștere cu 36,86% comparativ cu luna aprilie 2023, când au fost aplicate sancțiuni contravenționale (amenzi și confiscãri) în valoare de 15.177.672 lei.

De asemenea, 61,71% din obligațiile fiscale suplimentare urmare acțiunilor de inspecție fiscalã au fost stabilite la contribuabilii care și-au desfãșurat activitatea în urmãtoarele activitãți din economie:

Informații și comunicații – 25,26%

Comerț cu ridicata, amãnuntul, repararea autovehiculelor și motocicletelor – 18,98%

Construcții  – 17,47%.

Valorificarea bunurilor sechestrate
În ceea ce privește încasãrile din valorificarea bunurilor sechestrate, acestea au fost în sumã de 8.974.301 lei.
Încasãrile Direcției Generale Executãri Silite și Cazuri Speciale au fost în sumã totalã de 7.928.180 lei, astfel:
– valorificare bunuri mobile și imobile sechestrate –  6.048.324 lei
– licitație publicã, magazin propriu, consignație, vânzare directã – 1.879.856 lei

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*