Ministerul Dezvoltării acordă sprijin autorităților locale pentru încălzirea pe bază de gaze naturale

Arzător pe gaz. FOTO stevepb
Arzător pe gaz. FOTO stevepb

Cseke Attila, ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, a semnat, alături de ministrul finanțelor și cel al energiei, Ordinul comun pentru stabilirea procedurii privind acordarea subvenției de compensare a costurilor legate de achiziția gazelor naturale necesare producerii energiei termice în sistem centralizat   pentru sezonul rece 2021-2022.

Astfel, pentru acoperirea creșterii prețului gigacaloriei, se alocă sume sub formă de subvenție, în cuantum de 50% din diferența rezultată între prețul de achiziție al gazelor naturale și prețul plafonat al gazelor naturale de 0,250 lei/kWh, la nivelul unităților administrativ-teritoriale unde energia termică este furnizată prin sisteme de alimentare centralizată.

La nivel național, 30 de unități administrativ-teritoriale au sisteme de alimentare centralizată cu energie termică, produsă pe bază de gaz, și sunt eligibile pentru subvenție.

Legea bugetului de stat pe 2022 prevede 400 milioane de lei pentru această linie de finanțare, a spus ministrul Cseke Attila.

“Aceste sume vizează acoperirea unor costuri legate de achiziția gazelor naturale destinate producerii de energie termică în perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022”, a precizat ministrul, care a subliniat că, în termen de 5 zile calendaristice de la emiterea facturilor de gaze naturale, UAT-urile pot transmite, cu semnătura primarului, către MDLPA, cererea și documentele justificative.

Acestea sunt:

  • extras în copie din contractul de furnizare gaze naturale, din care să rezulte părțile contractante, durata contractului, cantitatea contractată și prețul gazelor naturale, certificate conform cu originalul;
  • copie facturi fiscale gaze naturale, certificate conform cu originalul.

Totodată, Ordinul comun prevede că, la nivelul Ministerului Dezvoltării, în termen de 10 zile calendaristice de la data depunerii documentelor justificative, se realizează situația centralizatoare a sumelor necesare acoperirii lunare a subvenției și se promovează proiectul de ordin privind repartizarea sumelor către bugetele UAT-urilor, urmând ca primăriile să transfere sumele producătorilor de energie termică în maximum 3 zile de la data înregistrării sumelor în conturile de venituri ale bugetelor locale.

Ordinul comun a fost publicat astăzi, 29 decembrie,  în Monitorul Oficial al României.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*