Memorandumul privind schema de ajutor de minimis dedicată sectorului cultural independent din România, aprobat de Guvern

Guvernul României. FOTO Guvernul României

Pentru a veni în sprijinul operatorilor culturali a căror activitate a fost afectată de pandemia SARS-CoV-2, Ministerul Culturii a inițiat proiectul de schemă de ajutor de minimis dedicată sectorului cultural independent din România, cu un buget de 140.000.000 lei, memorandumul fiind aprobat în ședința de Guvern de astăzi.

“Pandemia COVID-19 și efectele sale negative au reprezentat un şoc major pentru economia globală, dar şi pentru cea naţională. În acest context, sectorul cultural din România a fost unul dintre cele mai afectate. Cum ştim, timp de doi ani de zile aproape nimic din zona culturală nu a funcţionat. Vestea bună este că în ședința de Guvern de astăzi a fost aprobat Memorandumul privind schema de ajutor de minimis dedicată acestei industrii. A fost absolut necesar ca Ministerul Culturii să vină în sprijinul operatorilor culturali pentru a le asigura supraviețuirea, dar și să susțină, printr-o serie de măsuri, repornirea motoarelor în sectorul cultural din România. Avem datoria de a fi alături de industrie și de a asigura un cadru echitabil și transparent pentru întreg sectorul cultural/ artistic. Arta nu este ceva ce se termină vreodată, ea dăruiește aripi și insuflă speranță indiferent de context”, a declarat Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu. 

În vederea asigurării transparenței decizionale privind întreg procesul de pregătire a schemei de ajutor, în data de 9 martie 2022, Ministerul Culturii a lansat în consultare publică documentul ce vizează acordarea de sprijin financiar, sub formă de grant, entităților culturale înregistrate în România, a căror activitate a fost interzisă prin ordonanțe militare pe perioada stării de urgență sau îngrădite pe perioada stării de alertă.

În urma procesului de consultare publică lansat de Ministerul Culturii au fost primite sugestii și observații de la reprezentanții sectorului cultural, care au determinat majorarea cu 1.000 a numărului de potențiali beneficiari, astfel încât schema de ajutor de minimis să poată veni în sprijinul a aproximativ 6.000 de operatori culturali, valoarea grantului acordat fiind de maximum 200.000 euro/entitate.

Un alt efect benefic constă în faptul că din grantul acordat, beneficiarul își va achita cu prioritate obligaţiile fiscale restante şi alte creanţe bugetare administrate de organul fiscal central, existente la momentul acordării grantului, contribuind astfel la eficientizarea colectării veniturilor bugetare.

În perioada următoare, Ministerul Culturii va operaționaliza schema de ajutor de minimis în vederea depunerii solicitărilor de finanțare de către operatorii culturali, iar intervalul de valabilitate va fi de la data intrării în vigoare a Ordinului Ministrului Culturii de aprobare a prezentei Scheme până la data de 30 iunie 2023.

Data până la care se vor efectua plățile ajutorului de minimis este cel târziu 31 decembrie 2023.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*