IT-iștii din sectorul public vor beneficia de aceleași facilitați fiscale ca cei din privat

Laptop. FOTO StartupStockPhotos

Ministerul Finanțelor, alãturi de Ministerul Cercetãrii, Inovãrii și Digitalizãrii, Ministerul Muncii și Solidaritãții Sociale și Ministerul Educației au adoptat Ordinul comun privind încadrarea în activitatea de creare de programe pentru calculator, prin care și personalul din instituțiile publice care desfãșoarã astfel de activitãți beneficiazã de scutire de la plata impozitului pe venit pentru veniturile din salarii și asimilate salariilor.

“Am reușit sã reparãm și sã uniformizãm aplicarea unei facilitãți fiscale de care mediul privat beneficia de multã vreme. Domeniul IT este un domeniu strategic, cu impact puternic și valoare adãugatã mare în economia unei societãți. Discutãm despre digitalizarea administrației de atâta vreme, despre nevoia de întãrire a componentei IT din perspectiva augmentãrii atacurilor cibernetice, iar domeniul public este primul vizat de astfel de tentative. Este firesc sã avem oameni bine plãtiți dacã vrem calitate și sper ca prin acest demers sã reușim sã diminuãm din plecãrile IT-iștilor buni din administrație și, totodatã, sã devenim un angajator competitiv.”, a spus Adrian Câciu, ministrul Finanțelor.

„Aceastã inițiativã face dreptate pentru IT-iștii din sectorul public, fiind o chestiune de normalitate ca aceștia sã beneficieze de aceleași facilitãți precum cei care lucreazã pentru firme private. Este o chestiune care trena de multã vreme și le mulțumesc tuturor celor care au susținut aceastã mãsurã, care face parte dintr-un efort mai amplu de a atrage experți din sectorul IT&C în administrația publicã. România viitorului este România digitalã, iar un sector public puternic digitalizat înseamnã un stat prietenos cu cetãțeanul. Pentru toate acestea, e nevoie de resursã umanã de calitate în sectorul public, cu atât mai mult în ceea ce ține de transformarea digitalã a administrației.”, a declarat Sebastian Burduja, ministrul Cercetãrii, Inovãrii și Digitalizãrii.

Funcțiile pentru care se va aplica scutirea de impozit sunt: administrator baze de date, analist, inginer de sistem în informaticã, inginer de sistem software, manager de proiect informatic, programator, proiectant de sisteme informatice, programator de sistem informatic, programator ajutor, analist ajutor, inginer de dezvoltare a produselor software.

Prevederile vor intra în vigoare la data de 1 ianuarie 2023 și se vor aplica începând cu veniturile aferente lunii intrãrii în vigoare a ordinului. Ordinul este publicat în Monitorul Oficial.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*