Hornbach face clasamentul culorilor preferate de români pentru fațadele caselor. Crem, bej și maro sunt în top

Case mai colorate în România. FOTO Raspberry Communication
Case mai colorate în România. FOTO Raspberry Communication

Crem, bej și maro sunt principalele culori pentru care optează românii atunci când vine vorba de amenajarea fațadelor, iar rezistența ridicată la frecare a soluțiilor folosite, alături de puterea mare de acoperire sunt, de asemenea, aspecte luate în calcul, potrivit Hornbach, unul dintre principalii retaileri locali de materiale de construcții și grădinărit.

„La fel ca în anii trecuți, există încă un mare interes al clienților noștri pentru tencuieli și vopseluri de exterior în nuanțe de portocaliu. Totuși, tendința acestora este de a achiziționa tot mai mult produse în nuanțe de crem, bej și maro“, a declarat Mugurel-Horia Rusu, Director General al Hornbach România.

Acesta a subliniat, de asemenea, că principalele caracteristici pe care le caută clienții la această gamă de produse sunt rezistența mare la frecare, puterea de acoperire și ușurința în curățare. În paralel, se poate observa o tendință tot mai mare în alegerea de produse ecologice, fără mirosuri, fapt ce urmează trendul general de achiziționare a produselor prietenoase cu mediul.

Chiar dacă tencuielile sunt prima opțiune în alegerile românilor, ultimii ani au fost marcați și de o cerere tot mai mare pentru accentele de piatră naturală, fie că este vorba de marmură, ardezie, klinker sau travertin.

„Aceste materiale oferă un plus de eleganță și distincție casei, fiind deopotrivă materiale durabile. De asemenea, dacă sunt montate și tratate corect, acestea nu implică un cost de întreținere mare și nu trebuie înlocuite o periodă lungă de timp“, a subliniat reprezentantul companiei.

Dincolo de produsele pe care le aleg, românii sunt tot mai dornici de a aduce un efect în plus care să înfrumusețeze fațadele. Dacă până acum monocrom era cuvântul cel mai potrivit, astăzi accentele de culoare sau texturile sunt tot mai des întâlnite și pot crea rezultate deosebite.

„Frumusețea casei începe chiar de la exterior, printr-o atenție sporită acordată culorilor și materialelor utilizate. Spre exemplu, pot fi scoase în evidență, din punct de vedere cromatic, elemente constructive deosebite, cum sunt coloanele. De asemenea, piatra naturală poate fi o soluție ideală, pentru că este un material foarte versatil, care se integrează ușor în orice stil adoptat“, a mai spus Mugurel-Horia Rusu.

Ce contează în alegerea fațadei

Principalul aspect ce trebuie luat în calcul atunci când este realizată sau renovată fațada este arhitectura casei. În funcție de acest lucru pot fi alese variantele de materiale și culori folosite. De asemenea, este important ca locuința să se încadreze în ambientul zonei pentru a crea armonie, fiind totuși individualizată într-un mod inedit.

Conform declarațiilor lui Mugurel-Horia Rusu, există o mare varietate de materiale destinate fațadei casei. Piatra naturală are o rezistență ridicată, este versatilă și nu se va demoda. În plus, aceasta va scoate în evidență orice exterior, indiferent de stilul arhitectonic.

O altă opțiune este fațada de ardezie, un alt tip de piatră naturală cu rezistență mare, ce se potrivește mai ales construcțiilor moderne sau celor urbane. Pe de altă parte, placarea exteriorului cu marmură este o alegere elegantă ce se potrivește mai ales clădirilor tradiționale sau impunătoare. În plus, marmura rezistă în timp fără a fi necesare tratamente speciale.

În ceea ce privește tencuiala decorativă, aceasta este una dintre cele mai uzuale metode de finisare. Fiind ușor de aplicat, disponibilă într-o mare varietate de nuanțe, aceasta se potrivește oricărei arhitecturi și permite crearea de jocuri cromatice diverse. Nu sunt de ignorat nici variantele unei fațade din lemn sau din cărămidă, materiale cu un grad ridicat de izolare termică și fonică, potrivite mai ales stilului clasic.

Culori și stiluri de decorare a fațadei

Dincolo de arhitectura fațadei și de materialele alese, primul lucru care este remarcat la exteriorul unei case este culoarea acesteia. Astfel, potrivit Hornbach, este foarte important să fie alese nuanțe potrivite tematicii zonei și stilului construcției. În plus, dacă sunt alese cele mai potrivite culori pentru exterior, pot fi create iluzii optice. Astfel, o casă poate părea mai înaltă sau mai încăpătoare doar prin alegerea paletei optime de nuanțe.

Unul dintre stilurile propuse de Hornbach este cel clasic, un stil rafinat ce creează o frumusețe atemporală. Pentru casele liniare, de exemplu, culori precum galben, albastru sau teracotă pot fi combinate cu nuanțe neutre pentru a conferi luminozitate. Important este ca nuanța de contrast aleasă să fie mai închisă sau mai deschisă comparativ cu cea de bază. Stilul clasic poate fi creionat și prin accentuarea unor elemente mici, iar aici sunt recomandate culorile închise.

În ceea ce privește stilul modern, specialiștii Hornbach sunt de părere că orice casă poate fi scoasă în evidență și prin crearea unei atracții optice prin accente contrastante pe socluri sau anumite ziduri. Este însă important ca tonurile alese să nu fie unele stridente, ci bine integrate în toată povestea pe care o transmite fațada. În acest joc al contrastelor sunt posibile diverse variante de segmentare pe zone: garajul, balconul sau părți ale frontonului pot primi culori alternative. O variantă creativă poate fi și scoaterea în evidență a zonei de intrare în casă, prin placări sau tencuieli îndrăznețe.

Farmecul de altă dată al unei case poate fi redat în primul rând de tipul de fațadă ales. Totuși, chiar și pentru o locuință nouă pot fi gândite variante de o integra într-un anumit stil istoric. Dacă sunt predominante culorile deschise, elementele decorative pot ieși în evidență prin placări sau tencuieli care să transpună întreaga construcție într-o anumită epocă.

Potrivit Hornbach, pentru a crea o impresie armonioasă, o serie de combinații de culori inedite ar fi nuanțele de gri cu accente albe sau de maro cu inserții de galben. La fel de deosebite sunt și fațadele galbene cu accente de verde sau cărămiziu cu elemente vopsite în crem.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*