Gestionarea risipei alimentare și accesibilizarea alimentelor sănătoase, două provocări pentru care profesioniștii și antreprenorii din agrifood vor dezvolta soluții în cadrul programului Challenge Labs

Programul Challenge Labs

În ultimii ani, populația globului s-a confruntat cu numeroase crize care pun presiune constantă pe resurse. Pe lângă criza recentă în sănătate, criza climatică tot mai acută și cea a securității hranei ridică necesitatea găsirii de soluții sustenabile urgente. În acest context, EIT Food și Impact Hub Bucharest au dezvoltat Challenge Labs, programul de ideație care identifică și găsește posibile soluții pentru cele mai presante probleme ale industriei alimentare, unde profesioniștii și antreprenorii din domeniul agroalimentar se pot înscrie până pe 31 octombrie. Ediția din acest an vizează găsirea de soluții pentru prevenirea și gestionarea risipei alimentare, pe de o parte, și pentru accesibilizarea alimentației sănătoase, pe de altă parte, fiind considerate principalele provocări ale industriei alimentare.

În cadrul Challenge Labs, profesioniști cu specializări diferite – de la profesori și cercetători, la persoane care lucrează în companii de food & drinks, la antreprenori cu idei – își vor pune laolaltă cunoștințele ca să rezolve provocări din acest domeniu. Timp de două săptămâni, aceștia vor participa la workshop-uri intensive, alături de alți inovatori și experți și vor învăța să folosească metodologii diverse, cum ar fi service design și design thinking. În plus, participanții vor crea și testa prototipuri de reprezentări vizuale, mockups etc, pentru care pot câștiga un premiu de 2.000 de euro.

„Din rolul nostru de EIT Food Hub România, conectăm acei reprezentanți locali care au forța de a pune lucrurile în mișcare. Același lucru ni l-am propus și la Challenge Labs: vom aduce împreună know-how-ul unor profesioniști care să învețe unii de la alții, să construiască împreună și să își crească în acest mod potențialul de inovare”, spune Irina Simulescu, reprezentant local EIT Food Hub. „În plus, experiența de două săptămâni a programului este construită ca o programă intensivă de învățare despre dezvoltare de soluții și servicii în domeniul agroalimentar – cu siguranță, foarte valoroasă pentru orice profesionist în curs de formare sau specializare”, adaugă aceasta.

Înscrierile în programul Challenge Labs sunt deschise pentru un public relevant, dintre care pot face parte: absolvenții unei universități de profil sau din domenii adiacente, cercetătorii sau oamenii de știință, medicii, tinerii specialiști din agrifood și industriile complementare, experții din domeniu și profesioniștii cu experiență în agrifood sau domenii conexe.

Pentru a se înscrie în program, candidații trebuie să completeze formularul de pe site până la 31 octombrie 2021. În etapa de preselecție, aplicanții vor completa în perioada 31 octombrie – 5 noiembrie un nou formular dedicat repartizării pe echipe. În final, participanții selectați vor fi împărțiți în echipe multidisciplinare și vor lua parte la workshopuri în perioada 11 – 25 noiembrie, împreună cu experți și mentori.

Problema risipei alimentare și accesibilizarea alimentației sănătoase sunt provocările propuse echipelor participante

Echipele participante în program vor avea misiunea de a găsi soluții pentru problemele stringente ale sectorului alimentar: pe de-o parte, pentru risipa alimentară cu care se confruntă producătorii și consumatorii deopotrivă, pe de alta, facilitarea accesului la o alimentație sănătoasă pentru populația generală, cu venituri medii.

Echipele participante vor fi coordonate de mentori și experți din domeniu

Printre mentorii și experții care vor ajuta echipele să își atingă obiectivele se numără: Tudor Iacob – CEO & Managing Partner la Unison Plant Based, Mihai Mihu – Președinte al Asociației Creștem România Împreună & Creator al Platformei Mall Țărănesc, Dan C. Vodnar – Profesor și Prorector la USAMV, Cluj Napoca, Laurențiu Bănescu, fondator Zăganu Craft Beer, Alexandra Toderiță, Director Executiv Centrul Român de Politici Europene.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*