Cseke Attila: “Ministerul Dezvoltării va finanța investițiile în rețeaua de gaze care nu au primit finanțare de la MIPE”

Cseke Attila. FOTO Guvernul României

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației va prelua finanțarea proiectelor eligibile, mature, depuse la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), care nu au primit finanțare prin Programul Operațional Infrastructură Mare, cu un buget suplimentar de 5,5 miliarde de lei, și va lansa, în martie, apelul pentru investițiile în rețeaua de gaze din Programul ”Anghel Saligny”, a anunțat, luni, în cadrul unei conferințe de presă, ministrul Cseke Attila.

În prima parte a lunii martie 2022, va fi lansat apelul de proiecte pentru investițiile în rețeaua de gaze, finanțat prin ”Anghel Saligny”, cu un buget total de 7,5 miliarde de lei, a spus ministrul.

Proiectele pentru care localitățile pot cere finanțare sunt cele referitoare la construcția de noi rețele de distribuție a gazelor naturale, precum și extinderea și modernizarea celor existente, iar miniștrii dezvoltării și energiei urmează să semneze Ordinul comun pentru aprobarea normelor de aplicare a Ordonanței privind PNI ”Anghel Saligny”.

Totodată, Cseke Attila a subliniat că vor fi preluate proiecte din POIM care sunt mature, în sensul că au studiile de fezabilitate și proiectele tehnice efectuate și au primit avizele necesare, astfel încât pot intra în procesul de achiziție publică mult mai repede.

”După procedura de achiziție publică, pot fi demarate lucrările de construcții. 70% dintre localitățile din România nu au acces la rețeaua de distribuție a gazelor naturale, avem nevoie de un progres real și rapid în acest domeniu, acesta fiind motivul pentru care Ministerul Dezvoltării va prelua proiectele mature din POIM” – a spus ministrul.

Prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), MIPE a primit peste o sută de cereri de finanțare, dar bugetul a permis doar finanțarea a 25 de proiecte.

”Având în vedere că, din restul de 108 proiecte depuse, 105 au fost considerate eligibile și nu au primit finanțare pentru că bugetul a fost epuizat, vom aloca acum, prin Programul Național de Investiții <<Anghel Saligny>>, 5,5 miliarde de lei și vom finanța aceste 105 proiecte de dezvoltare a infrastructurii de distribuire a gazelor naturale. Astfel, bugetul total al Programului <<Anghel Saligny>> va crește la 55,5 miliarde de lei”, a subliniat Cseke Attila.

Prin POIM, 95 de comune, 6 orașe și 4 municipii au cerut finanțare pentru dezvoltarea rețelei de distribuție a gazelor naturale și vor primi, acum, finanțare de la Ministerul Dezvoltării.

MDLPA urmează să propună Guvernului, spre aprobare, un proiect de Ordonanță de Urgență pentru transferarea acestor proiecte, urmând ca MIPE, în termen de 15 zile de la aprobarea acesteia, să transfere proiectele la Ministerul Dezvoltării. În același timp, beneficiarii vor încărca, pe platforma digitală dedicată proiectelor finanțate prin ”Anghel Saligny”, datele proiectelor, urmând să fie semnate contractele de finanțare, a conchis Cseke Attila.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*