Crescătorii de animale brașoveni beneficiază de o nouă platformă comunală de colectare a gunoiului de grajd

Crescătorii de animale brașoveni beneficiază de o nouă platformă comunală de colectare a gunoiului de grajd. FOTO Ministerul Mediului

Managementul corespunzător al gunoiului de grajd reprezintă una dintre cele mai importante responsabilități a crescătorilor de animale, pe de o parte, dar și a autorităților locale, pe de altă parte. Atunci când cele două părți lucrează împreună, rezultatele nu întârzie să apară, iar pentru apele din zonă se diminuează mult riscul de poluare cu azot.

Așa se întâmplă și în comuna Drăguș din județul Brașov, unde micii fermieri beneficiază acum de o platformă comunală pentru colectarea gunoiului de grajd.

Noua platformă are o capacitate de 1.890 metri cubi/an, suficientă pentru nevoile comunei cu aproximativ 1100 locuitori. Investiția a costat 2.098.470 lei. din care  Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) a asigurat 95,7%, restul de 4,3% fiind plătit din bugetul local.

„Și acest obiectv de mediu a fost construit în cadrul proiectului ”Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți”, derulat de mai mulți ani sub coordonarea MMAP, proiect ce sprijină comunitățile locale să construiască și să exploateze platforme comunale pentru colectarea gunoiului de grajd. În acest fel, dorim să asigurăm infrastructura necesară prevenirii poluării apelor cu nitrați, pentru deservirea micilor crescători de animale, în special din gospodăriile de subzistență”, a declarat secretarul de stat din cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Vasile Panaite.

Partea cea mai însemnată a costurilor pentru amenajarea și dotarea platformelor, peste 90%, este asigurată de Guvernul României, dintr-un împrumut acordat de Banca Mondială. Restul cheltuielilor, precum și costurile de exploatare sunt suportate de autoritățile locale. În acest fel, mai multe localități din întreaga țară au devenit beneficiare ale unor spații amenajate și dotate, conform celor mai ridicate standarde, pentru colectarea și compostarea în siguranță a gunoiului de grajd.

Prin proiectul” Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți”, început în anul 2008 și încheiat în 2017, au fost finanțate 86 de platforme de management al gunoiului de grajd. Proiectul se află acum în a doua fază, cea de finanțare adițională. Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a alocat pentru perioada 2017 – 2022, un buget de 36,32 de milioane de euro, din care, până în martie 2022, vor fi finanțate alte peste 80 de comunități locale.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*