Consiliul Concurenței anunță îmbunătățirea condițiilor de racordare la rețeaua de energie electrică a E-Distribuție Muntenia

Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței. FOTO Consiliul Concurenței

Condițiile de racordare la rețeaua de energie electrică a E-Distribuție Muntenia (EDM) s-au îmbunătățit ca urmare a implementării angajamentelor asumate de companie în cadrul investigației declanșate de Consiliul Concurenței privind un posibil abuz de poziție dominantă al acestei companii pe piața distribuției de energie electrică în zona de rețea pentru care deține licență.

Astfel, în perioada 2019-2022, EDM a implementat un set de măsuri care a condus la optimizarea procesului de racordare la rețeaua electrică de distribuție prin creșterea transparenței şi promovarea drepturilor consumatorilor în cadrul fiecărei faze a procesului. În același timp, EDM a fost obligată să asigure un tratament corect și nediscriminatoriu pentru toți participanții la acest proces, fie că sunt utilizatori sau alți prestatori de servicii.

Mai precis, EDM a realizat un ghid de racordare pentru utilizatori, și-a îmbunătățit sistemul informatic intern pentru a elimina suspiciunile privind un eventual tratament preferențial și a organizat sesiuni de pregătire pentru angajații implicați în administrarea dosarelor de racordare. Aceste măsuri au generat beneficii directe și imediate pentru consumatori, constând într-o mai bună gestionare a cererilor de racordare și scăderea duratei medii a procesului.

Conform monitorizării realizate de autoritatea de concurență, numărul racordărilor finalizate în 2022 a crescut cu circa 64% față de 2019, în condițiile în care numărul de cereri de racordare înregistrate în 2022 a crescut cu 61% față de 2019 și cu circa 63% față de perioada anterioară implementării angajamentelor, respectiv anul 2018.

De asemenea, numărul total de avize tehnice de racordare emise și numărul celor emise în termenul legal au crescut în 2022 (cu 50%, respectiv cu 60%), atât față de anul anterior implementării angajamentelor, cât și față de perioada de început a implementării acestora.

În anul 2022, durata medie de emitere a unui aviz tehnic de racordare a fost mai redusă decât în perioada anterioară angajamentelor, deși a prezentat fluctuații pe parcursul celor trei ani de monitorizare, fiind influențată în special de modificările legislative frecvente.

Numărul contractelor de racordare semnate în 2022 a fost la un nivel mult mai ridicat decât în anul 2018 (+57%) și, de asemenea, numărul certificatelor de racordare emise a crescut semnificativ (+158%) față de perioada de început sau anterioară implementării angajamentelor.

În plus, angajamentele asumate de EDM au fost implementate în mod voluntar și în cadrul celorlalte companii de distribuție din cadrul grupului Enel, E-Distribuție Banat și E-Distribuție Dobrogea, care și-au îmbunătățit activitatea de racordare comparativ cu ceilalți distribuitori din piață.

Investigația derulată de Consiliul Concurenței a vizat un potenţial abuz de poziţie dominantă, manifestat printr-o posibilă discriminare a companiilor de pe piaţa serviciilor conexe distribuţiei, ca urmare a selectării unor societăţi care elaborează studii de soluţie, proiectează şi execută lucrări de instalaţii electrice, pe alte criterii decât cele prevăzute în procedurile de achiziţie publică sau libera alegere a utilizatorului, precum şi prin influenţarea duratei, a costurilor de racordare la reţeaua de energie electrică a municipiului Bucureşti şi a opţiunii utilizatorilor de a alege prestatorii de servicii conexe.

EDM și-a asumat o serie de angajamente pentru a elimina îngrijorările concurențiale care au condus la declanșarea investigației şi pentru a îmbunătăţi mediul concurenţial pe pieţele conexe distribuţiei de energie electrică. Angajamentele asumate de EDM au fost monitorizate de autoritatea de concurență pentru o perioadă de 3 ani de la implementare, respectiv până la sfârșitul anului 2022.

Consiliul Concurenței a colaborat cu Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) cu privire la angajamentele asumate de EDM, iar apoi a informat instituția despre efectele măsurilor realizate, ce pot constitui un exemplu de bună practică pentru ceilalți operatori de distribuție.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*