Au început lucrările de extindere a terminalului de pasageri la Aeroportul Oradea

Aeroportul Oradea. FOTO CJ Bihor

Marți, 27 iunie, au început lucrările de construcție la noul terminal de pasageri al Aeroportului din Oradea. În următoarele săptămâni, vor fi realizate lucrări de pregătire a terenului pe care va fi construit terminalul.

De asemenea, vor fi turnate fundațiile pe care vor fi amplasați stâlpii de susținere ai noului terminal. Cadența preconizată este de 10 fundații complete pe zi. În această săptămână, antreprenorul general, SSAB-AG, va începe forarea celor 180 de piloți proiectați, iar după această etapă, se va trece la amplasarea stâlpilor și a structurii metalice.

Prin această investiție, Aeroportul Oradea va deservi toți pasagerii într-un singur terminal, eliminând inconveniențele cauzate de operarea pe două terminale și îmbunătățind eficiența operațională.

Pe perioada de execuție a lucrărilor, de 6 luni, Aeroportul va rămâne deschis. Pasagerii vor fi deserviți în terminalul nr. 2 (vechi), a cărui capacitate a fost mărită prin amenajarea de către antreprenorul general a unor spații temporare pentru fluxurile de sosire.

De asemenea, numărul locurilor de parcare disponibile în incinta aeroportului a fost redus seminficativ pe perioada lucrărilor și în consecință Aeroportul pune la dispoziția pasagerilor 200 de locuri de parcare în Centrul Comercial ERA Shopping Park și curse directe operate de compania de transport public local OTL, de la parcarea ERA la Aeroportul Oradea.

Aceste servicii sunt gratuite pentru pasageri. Terminalul va fi dimensionat la 400 pasageri/oră pe fiecare din cele 4 fluxuri: plecări interne/externe și sosiri interne/externe. Dimensionarea este gândită și în perspectiva aderării României la Spațiul Schengen, fluxurile interne urmând să deservească atunci zborurile către destinații din Spațiul Schengen.

Noile construcții se vor dezvolta preponderent la parter, având în unele zone și etaj/mezanin. Pe lângă fluxurile aeroportuare se vor realiza spații comerciale, birouri pentru personalul administrativ, handling, de securitate și pentru reprezentanții instituțiilor cu atribuții de control: poliția de frontieră, SRI și vamă. Prin realizarea acestui proiect, suprafața construită se va mări de la 2.925 mp, cât este în prezent, la aproximativ 12.500 mp. Investiția mai prevede extinderea suprafețelor betonate din fața terminalului pentru a facilita accesul pasagerilor, a personalului și a utilajelor aeroportuare, extinderea drumului de acces și a parcării (capacitate de 320 de locuri) și alte lucrări conexe.

Totodată, Aeroportul Oradea își va spori eficiența energetică prin implementarea unui sistem de încălzire pe bază de agent geotermal și a unei centrale fotovoltaice de producere a energiei electrice. Valoarea totală a proiectului „Extinderea și eficientizarea terminalului de pasageri nr. 1 al Aeroportului Oradea” este de 177.586.964,51 lei, fără TVA. Lucrările sunt executate de Asocierea SC SSAB-AG SA (în calitate de lider), SC BEMEL AG SRL, SC ACA ZOORK SRL. Finanțarea este asigurată din fonduri europene, prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020, pe Axa Prioritară 2: Dezvoltarea unui sistem de transport multimodal de calitate, durabil și eficient.

Sunt în lucru alte două proiecte importante finanțate cu fonduri europene, respectiv „Dezvoltarea și modernizarea infrastructurii aeroportuare la Aeroportul Oradea” și „Creșterea gradului de siguranță și securitate la Aeroportul Oradea”.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*