ANCOM: Peste 3.400 de controale în sectorul telecom în anul 2022

FOTO ANCOM

In anul 2022, ANCOM a desfasurat 3.451 de controale pentru a asigura aplicarea si respectarea prevederilor legislatiei si reglementarilor impuse de Autoritate in vederea promovarii concurentei pe pietele de comunicatii electronice si de servicii postale si pentru protejarea drepturilor si intereselor utilizatorilor.

„In urma controalelor efectuate anul trecut, neregulile descoperite au fost sanctionate cu amenzi in cuantum de peste 2,8 milioane de lei. Desi cele mai multe amenzi au fost aplicate pe piata de comunicatii electronice, se poate observa o usoara crestere a sanctiunilor aplicate pe piata echipamentelor radio si a compatibilitatii electromagnetice”, a declarat Cristin Popa, Directorul Directiei Executive Monitorizare si Control din cadrul ANCOM.

Ca urmare a celor 3.451 de controale, ANCOM a transmis 195 de notificari si a aplicat 636 de avertismente si 347 de amenzi contraventionale, in valoare totala de 2.809.400 de lei. Suma constituie venit la bugetul de stat.

Piata comunicatiilor electronice

In anul 2022, ANCOM a efectuat 1.988 de actiuni de control pe piata de comunicatii electronice, contravenientii primind 195 de notificari, 287 de avertismente si 122 de amenzi contraventionale, in valoare de 2.004.200 de lei.

72 de amenzi contraventionale in cuantum total de 1.336.500 de lei au fost aplicate de Autoritate furnizorilor de servicii de telefonie pentru incalcarea obligatiilor privind incheierea contractelor cu utilizatorii finali, desfasurarea procesului de portare sau incalcarea altor obligatii.

5 amenzi contraventionale in cuantum total de 195.000 de lei au fost aplicate de ANCOM furnizorilor de servicii de acces la internet, cea mai mare dintre ele, de 40.000 de lei, fiind aplicata pentru furnizarea fara a avea un contract incheiat valabil cu abonatii.

6 amenzi contraventionale in valoare totala de 40.000 de lei au fost aplicate si furnizorilor de servicii de televiziune si radiodifuziune sonora (RTV), in principal pentru nerespectarea datelor tehnice, a parametrilor ori a conditiilor cuprinse in autorizatiile tehnice.

Furnizorii de retele de tip CATV au fost sanctionati cu 32 de amenzi contraventionale in valoare totala de 400.500 de lei pentru nerespectarea conditiilor prevazute in regimul de autorizare generala, in timp ce operatorii de radiocomunicatii au fost sanctionati cu 7 amenzi in cuantum de 32.200 de lei pentru utilizarea unor frecvente fara a detine licenta sau nerespectarea parametrilor tehnici si operationali ai statiilor radio.

Piata echipamentelor radio si compatibilitate electromagnetica

Pe piata echipamentelor radio si compatibilitatii electromagnetice, ANCOM a efectuat 980 de controale, in urma carora au fost aplicate 288 de avertismente si 178 de amenzi contraventionale in valoare totala de 597.000 de lei. Cea mai mare amenda a fost in valoare de 20.000 de lei pentru aplicarea unui marcaj CE necorespunzator.

In ceea ce priveste compatibilitatea electromagnetica, cea mai mare amenda, in valoare de 10.000 de lei, a sanctionat introducerea pe piata a unor aparate ce nu aveau inscriptionate adresa producatorului.

Piata serviciilor postale

Pe piata serviciilor postale, ANCOM a efectuat in anul 2022 un numar de 483 de actiuni de control, in urma carora au fost aplicate 61 de avertismente si 47 de amenzi contraventionale, in cuantum de 208.200 de lei, cea mai frecventa constatare fiind nerespectarea obligatiilor impuse prin regimul de autorizare generala.

Din totalul controalelor, 6 au vizat verificarea Companiei Nationale Posta Romana (CNPR) in calitatea sa de furnizor de serviciu universal, in urma acestora fiind aplicate 4 amenzi in valoare totala de 40.000 lei.

Principalele nereguli au constat in furnizarea neautorizata a serviciilor postale, nerespectarea modalitatilor de predare a trimiterilor postale catre destinatari, nerespectarea continutului confirmarilor de primire sau avizelor postale si neinscriptionarea/marcarea trimiterilor postale.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*