ANAT propune schimbarea modului în care se calculează intrarea diferitelor țări pe lista galbenă în funcție de gradul de infectare cu COVID

Călătorii externe. FOTO JESHOOTS-com
Călătorii externe. FOTO JESHOOTS-com

ANAT luptă pentru dreptul la libera circulație

România este, astăzi, una dintre țările europene cu cea mai bună organizare a campaniei de vaccinare. Datorită rezultatelor foarte eficiente ale campaniei avem un indice epidemiologic din ce în ce mai mic iar tendința de scădere a acestuia continuă. La ora actuală, țara noastră se află pe locul 6 la vaccinări în Uniunea Europeană, respectiv pe locul 18 în lume.

Din acest motiv, aproape toate țările intră automat pe lista galbenă, având indicele mai mare decât România. Deși, la ora actuală, atât Bulgaria, de exemplu, cât și Turcia se află în scădere, dar scăderea fiind mai puțin rapidă decât a României, aceste țări au un indice epidemiologic mai mare.

Ca atare, Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) propune o altă abordare.

Anume, stabilirea unui indice epidemiologic fix de către Comisia condusă de către domnul secretar de stat Raed Arafat, de 400 sau 500, iar turiștii nevaccinați care se întorc din țări cu un indice mai mic decât cel stabilit, să nu mai stea în carantină la întoarcere. În acest sens, există exemple de bune practici la nivel european. Portugalia folosește un indice epidemiologic fix de 500, iar Islanda, de 700. Sunt deja 13 state care au renunțat complet la carantină, iar reprezentanții sectorului turistic la nivel european consideră, în mod unanim, că statele membre ar trebui să ridice restricțiile de călătorie pentru persoanele vaccinate, recuperate sau testate negativ care călătoresc în interiorul Uniunii.

De asemenea, ANAT propune înființarea de puncte de testare în aeroport, unde să poată fi efectuate teste PCR sau antigen, iar călătorii care se întorc sau care sosesc din țări cu indice epidemiologic mai mare, să fie testați. În acest fel, din 190 de persoane, cât pot să fie în medie într-un avion, vor sta în carantină maxim 8-10 – cei care sunt în realitate pozitivi, restul putând a doua zi să-și continue activitatea. Această măsură ar reprezenta și un avantaj fiscal pentru stat, fiind mai puține persoane în carantină, care, să nu uităm, este plătită de către stat. În acest fel, toată lumea va putea să călătorească fără nicio opreliște.
Pentru stimularea turismului de incoming, suntem de părere că este esențial ca turiștii care vin în România din țările aflate pe lista galbenă și care nu au reușit să se vaccineze, să poată fi exceptați de la efectuarea carantinei obligatorii în cazul în care prezintă rezultatul negativ al unui test pentru depistarea infecției cu Sars-Cov-2. Suplimentar, statul român poate aplica metoda folosită deja în Grecia, de testare aleatorie a turiștilor la frontieră, costurile acestei testări fiind suportate integral de stat.

Deși nu am auzit mai nimic despre bugetele de promovare ale României în acest an, vrem să atragem atenția asupra poziției avantajoase în care se află România momentan, din punct de vedere al atractivității pentru turiștii străini. Țara noastră este o destinație sigură și atractivă, iar Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului nu ar trebui să rateze oportunitatea de a valorifica acest avantaj, încă din acest an, prin promovarea turismului românesc pe piețele externe.

Acum este momentul, nu după ce se va încheia pandemia. Piața turistică internațională este concurențială iar multe țări deja au demarat campanii de promovare. Turismul de incoming, adică atragerea turiștilor străini, reprezintă una dintre cele mai accesibile forme de export de servicii. Nu înstrăinăm nicio resursă naturală, niciun bun al patrimoniului national și nu avem cheltuieli pentru transportarea unor materiale. Atragem turiști, care lasă bani în țară și care, în plus, descoperă România și pot deveni, la rândul lor, ambasadori neoficiali și promotori ai țării noastre.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*