Adrian Câciu la întâlnirea cu Paolo Gentiloni, Comisar european pentru economie: “Prioritatea Guvernului este de a reduce deficitul fiscal de TVA și de reducere a evaziunii fiscale”

Adrian Câciu. FOTO Facebook Adrian Câciu

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a avut, în marja reuniunii Consiliului ECOFIN de la Bruxelles, o întâlnire cu Paolo Gentiloni, Comisarul european pentru economie. În cadrul discuției au fost prezentate mãsurile bugetare ale Guvernului României în contextul asigurãrii sustenabilitãții finanțelor publice și propuneri privind modernizarea politicii de impozitare. În prezentarea sa, ministrul român a subliniat respectarea angajamentului de adoptare în timp util a bugetului pentru anul 2022, forma acestuia reușind sã evite retragerea prematurã a sprijinului bugetar pentru atenuarea efectelor crizei pandemice și sã creeze spațiu fiscal, în același timp. În context, ministrul Adrian Câciu a pledat pentru atingerea unui echilibru între menținerea angajamentului țãrii noastre de revenire în limitele Pactului de Stabilitate și Creștere în anul 2024 și realizarea gradualã a consolidãrii fiscale, ținând cont de nevoile ridicate de investiții publice. Cu privire la mãsurile pentru susținerea investițiilor, ministrul român a menționat cã, “și în condițiile ajustãrii cheltuielilor totale, s-a asigurat majorarea semnificativã a cheltuielilor de investiții, cu peste 1pp, pânã la un nivel de 6,7% din PIB, în special prin utilizarea fondurilor externe nerambursabile puse la dispoziție de Uniunea Europeanã”.

Un alt aspect important pe agenda reuniunii dintre ministrul Adrian Câciu și Comisarul Paolo Gentiloni a vizat politicile în domeniul impozitãrii.

Ministrul român a reiterat prioritatea Guvernului privind reducerea deficitului de TVA și de a combate evaziunea fiscalã prin mecanisme puse la dispoziție atât de legislația naționalã, cât și de cea europeanã. Astfel, în cadrul întâlnirii avute a fost prezentat mecanismul facturii electronice B2B pentru produsele cu risc fiscal ridicat, precum și sistemul E-Transport stabilite prin OUG 130/2021.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*