Acord global fără precedent pentru asigurarea unei impozitări mai echitabile a întreprinderilor multinaționale

Bani pentru finanțări. FOTO martaposemuckel
Euro. FOTO martaposemuckel

Comisia Europeană salută acordul global fără precedent aprobat recent de miniștrii de finanțe și de guvernatorii băncilor centrale din cadrul G20, prin intermediul căruia cadrul internațional privind impozitul pe profit va deveni echitabil și stabil. Acest consens fără precedent va da startul unei reforme complete a sistemului internațional de impozitare a societăților care va cuprinde o realocare a drepturilor de impozitare, ceea ce va însemna că cele mai mari societăți din lume vor trebui să plătească impozite oriunde își desfășoară activitatea economică. Totodată, o rată globală de impozitare efectivă minimă de cel puțin 15 % va contribui la limitarea planificării fiscale agresive și la eliminarea uniformizării la un nivel inferior a impozitului pe profit.

Munca depusă sub auspiciile Cadrului incluziv al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) se concentrează pe două aspecte principale:

1.Adaptarea normelor internaționale referitoare la modul în care este repartizată impozitarea profiturilor societăților între țări, pentru a reflecta natura schimbătoare a modelelor de afaceri, inclusiv abilitatea societăților de a desfășura activități comerciale în lipsa unei prezențe fizice. În temeiul noilor norme, o cotă din profiturile excedentare ale celor mai mari și mai profitabile întreprinderi multinaționale ar fi redistribuită jurisdicțiilor piețelor unde sunt situați consumatorii sau utilizatorii.

2.Asigurarea faptului că întreprinderilor multinaționale li se aplică în fiecare an un nivel efectiv minim de impozitare pe toate profiturile. Acest nivel va fi stabilit la o rată de cel puțin 15 % și ar urma să se aplice tuturor grupurilor multinaționale care realizează venituri financiare combinate de peste 750 de milioane EUR.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*