A început recepția terminalului de pasageri nr.1 al Aeroportului Oradea

Terminalul nou al Aeroportului Oradea. FOTO CJ Bihor

A început recepția lucrărilor la terminalul de pasageri nr. 1 al Aeroportului Oradea. Având în vedere amploarea și implicarea multiplelor instituții în acest proiect complex, procesul de recepție se va desfășura pe parcursul a două săptămâni, fiind planificat a fi finalizat în data de 10 mai 2024.

În weekendul 11-12 mai, Aeroportul Oradea va fi gazda unor Zile a Porților Deschise, oferind comunității locale oportunitatea de a explora proiectul de extindere și modernizare a Terminalului de Pasageri nr. 1. Programul complet al evenimentului va fi anunțat după sărbătorile pascale.

Inaugurarea oficială a noului terminal este programată pentru data de 18 mai, cu un zbor charter către Hurghada, operat de compania aeriană HiSky.

În cadrul proiectului, suprafața terminalului a fost extinsă la 12.500 de metri pătrați, într-un demers menit să răspundă nevoilor cererii în continuă creștere a călătorilor. Prin această măsură, capacitatea de deservire a aeroportului a fost dublată, ajungând la 800 de pasageri pe oră, consolidându-se astfel capacitatea de a oferi un serviciu rapid și eficient. Segmentarea spațiilor de plecare pentru destinațiile din zona Schengen și non-Schengen reprezintă un alt punct cheie, contribuind la optimizarea fluxului de călători și simplificarea procedurilor de control al pașapoartelor.

Pentru a facilita procesarea pasagerilor și a bagajelor lor, au fost introduse sisteme digitalizate. Acestea includ ghișee de check-in cu serviciul bag self drop-off pentru check-in digitalizat. De asemenea, au fost instalate porți automate de presecuritate care pot fi accesate prin scanarea simplă a biletului de îmbarcare, în special pentru călătoriile către destinații non-Schengen.

În contextul demersului de digitalizare, proiectul a inclus implementarea unui sistem inteligent de management al clădirii. Acesta este destinat monitorizării consumului de energie electrică, administrării și întreținerii echipamentelor, controlului pompelor de căldură, centralelor de tratare a aerului și a sistemului de încălzire în pardoseală. Extinderea terminalului de pasageri este o investiție sustenabilă, deoarece vizează o clădire cu consum de energie aproape zero (nZEB). Pentru a îmbunătăți performanța energetică a noii extinderi a terminalului, a fost instalat un parc fotovoltaic cu o putere instalată de 1,3 MW. Din această capacitate, 0,8 MW provin din panouri fotovoltaice montate pe acoperișul clădirii, iar 0,5 MW din panouri instalate în apropierea noii extinderi a terminalului. În plus, în vederea optimizării eficienței energetice a clădirii, s-a introdus un sistem de exploatare a resurselor geotermale pentru încălzirea și răcirea acesteia. Prin urmare, s-a valorificat în întregime potențialul resursei geotermale disponibile la aeroport.

Proiectul “Extinderea și eficientizarea terminalului de pasageri nr.1 al Aeroportului Oradea” cod SMIS 2014+ 157787a fost finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020.

Valoarea totală a Contractului de Finanțare este de 234,730,092.42 lei, iar valoarea eligibilă este de 184,904,569.04 lei, din care 181,206,477.07 reprezintă finanțarea nerambursabilă (echivalentă cu 98% din valoarea totală eligibilă).

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*