
Mulți români caută destinații de vacanță autentice, accesibile financiar și aproape de casă. Bulgaria, Grecia sau Turcia reprezintă deja destinații de vacanță conscrate, însă în ultimii ani românii își întorc privirea și către Serbia, acolo unde turismul de incoming este puternic încurajat de către autoritățile din țara vecină. Dincolo de marile orașe, precum capitala Belgrad sau orașul istoric Novi Sad, Serbia ascunde comori culturale și naturale care abia așteaptă să fie descoperite.
O astfel de comoară, un loc cu totul aparte, este micuțul sat etnografic Drvengrad, situat pe dealul Mećavnik din parcul natural Mokra Gora. Situat la întâlnirea munților Tara și Zlatibor, Drvengrad (în traducere: „orașul de lemn”) este un produs al imaginației marelui regizor de film Emir Kusturica, fiind construit, inițial, pentru producția filmului său „Viața e un miracol”. Situat într-un peisaj montat spectaculos, Drvengrad nu este doar o atracție turistică obligatorie pentru oricine dorește să descopere țara vecină, ci și o poartă deschisă către sufletul cald al sârbilor, oferind acces la tradițiile și rădăcinile poporului sârb.
Strict geografic, Drvengrad se află în vestul Serbiei, foarte aproape de granița cu Bosnia-Herțegovina, lângă Mokra Gora, un micuț orășel cu apoximativ 650 de suflete. Locul poate fi accesat cu ușurință din România, fie cu mașina, fie cu trenul până la Belgrad și apoi printre munții care oferă peisaje pitorești. Odată ajunși acolo, turiștii pot trăi experiența unei călători cu faimoasa mocăniță Šargan Osmica (Šargan Opt), trenul istoric tras de o locomotivă cu aburi.
„Odată ajunși în Mokra Gora, o plimbare cu trenul nostalgic Šargan Osmica este de neratat! Mocănița funcționează pe o linie îngustă de 760 mm, fiind construită în anii 1920, pentru ca în prezent să fie restaurată și îngrijită cu grijă de către localnici. Această aventură feroviară, renumită pentru traseul în forma cifrei opt, oferă nu doar o privire în trecutul istoric al regiunii, ci și o incursiune în frumusețea naturală a munților Mokra Gora”, a remarcat jurnalista BizPLUS, Liliana Boioglu, care nu a ratat ocazia unei plimbări de neuitat cu celebra mocăniță.
Prețul unei călătorii, pe acest traseu unic, în lungime de 12 km (Mokra Gora – Šargan Vitasi – Mokra Gora), este de 1200 dinari sârbești (50 de lei), copiii cu vârste între 6 și 14 ani plătind doar jumătate din valoarea biletului. Traseul este singurul din lume care oferă o astfel de combinație de tuneluri și poduri, în forma simbolului infinit, cu o diferență de altitudine de 300 de metri dintre Mokra Gora și Šargan. Trenul are patru vagoane, unele cu aspect rustic, cu banchete din lemn și care, pe timp de iarnă, sunt încălzite cu ajutorul unui godin cu lemne.
Odată bifată această experiență, este timpul să ne îndreptăm atenția către Kustendorf, adică „Orașul lui Kuste” (așa cum îl alintă sârbii pe Kusturica), cum mai este cunoscut Drvengrad. Atmosfera este una aparte, un amestec de liniște rurală și efervescență artistică. Nici nu este de mirare, pentru că aici are loc, în fiecare an, la sfârșitul lunii ianuarie, Festivalul internațional de film „Kustendorf”, organizat de Emir Kusturica. Festivalul este dedicat tinerilor cineaști din întreaga lume, care au asfel șansa de a întâlni nume consacrate ale cinematografiei mondiale.
La ultima ediție (a 18-a), invitat de onoare a fost regizorul român Bogdan Mureșanu, cu ultima sa producție „Anul Nou care n-a fost” (2024) și un work-shop foarte apreciat de către tinerii regizori și actori participanți la festival. Interesant de spus că există și o tradiție de… „îngropare a filmelor rele”, care are loc la cimitirul (evident) „Bad Films”! Primul film „îngropat” aici a fost „Die Hard 4.0”. De-a lungul anilor, actorii Johnny Depp și Gael Garcia Bernal, dar și regizorii Nikita Mikhalkov, Jim Jarmusch și Abbas Kiarostami s-au numărat printre vedetele care au onorat „Kustendorf Film and Music Festival”.
Când nu „respiră” cinematografie, muzică sau teatru (pentru că, da, aici se organizează și un festival de muzică simfonică și unul de teatru), Drvengrad este un sat tradițional, în formă dreptunghiulară, primitor cu toți cei care îl vizitează, cu o strada principală care duce de la poarta de intrare până la o mică biserică creștin-ortodoxă din lemn, la celălalt capăt. Bisericuța a fost construită în tradiția bisericilor rusești din bușteni și este dedicată Sfântului Sava, fondatorul bisericii creștine ortodoxe autocefale sârbe.
În centrul satului, se află o piață pavată cu blocuri de lemn și înconjurată de cabane autentice din bușteni, aduse din locațiile lor originale și așezate pe fundații din piatră. Decorul original, cinematografic, amintește la fiecare pas de creațiile lui Kusturica. Drvengrad are o galerie de artă, o bibliotecă, un cinematograf numit… „Underground” după unul dintre cele mai faimoase filme ale lui Kusturica, o cofetărie cu dulciuri de casă, două restaurante cu bucătărie sârbească și magazine de suveniruri, unde gazdele vă îmbie cu tradiționala Rakija.
Străzile din sat sunt numite după celebrități. Strada principală poartă scriitorului Ivo Andrić, singurul scriitor sârb onorat cu această distincție (1961). Ca o paranteză, documente publicate 50 de ani mai târziu au dezvăluit că Comitetul Nobel l-a ales pe Andrić în detrimentul unor scriitori precum J.R.R. Tolkien, Robert Frost, John Steinbeck și E.M. Forster, fiind menționată „forța epică cu care a trasat teme și a înfățișat destine umane extrase din istoria țării sale”. Există, de asemenea, străzi numite după revoluționarul cubanez Ernesto Che Guevara, fotbalistul argentinian Diego Armando Maradona, actorul sârb Miodrag Petrović Čkalja și celebrii regizori de film Federico Fellini și Ingmar Bergman. O stradă este numită după legendarul Novak Djoković, unul dintre cei mai buni jucători de tenis din lume. Atmosfera oarecum fantastică și mistică a locului, care seamănă cu un oraș de basm, este amplificată de păsările din lemn plasate pe platoul superior al pieței principale.
În 2005, „Fundația Philippe Rotthier pentru arhitectură” (cu sediul la Bruxelles) a desemnat Drvengrad drept cea mai bună realizare arhitecturală din Europa, din ultimii trei ani. Acest sat tradițional a primit și statutul de hotel urban de patru stele (la fel ca orășelul-insulă Sveti Stefan, din Muntenegru).
Drvengrad nu este doar o destinație artistică sau pentru turiștii aflați în căutarea unui loc liniștit, relaxant, ci poate fi o alegere inspirată pentru companiile care doresc să ofere angajaților team-building-uri într-un cadru diferit de cel urban. Complexul dispune de facilități de cazare confortabile, în stil rustic, dar având toate dotările moderne, inclusiv săli de conferințe, un loc ideal pentru grupuri. În Drvengrad există 48 de case, cu o capacitate de cazare pentru 200 de persoane, cu apartamente și camere simple, la diferite niveluri de confort. Restaurantele din zonă oferă celebrele preparate culinare tradiționale sârbești, de la ciorbe și brânzeturi locale, până la specialități la grătar. Evident, bucătăria internațională este și ea disponibilă. În plus, liniștea locului, peisajele montane și multiplele posibilități de a petrece timpul în aer liber (drumeții, plimbări cu bicicleta, seri de proiecții și focuri de tabără) transformă micuța stațiune într-o alegere perfectă pentru firmele care doresc să îmbine consolidarea echipei cu o doză sănătoasă de relaxare și inspirație.
Așadar, Drvengrad este mai mult decât o simplă atracție turistică, este o invitație la descoperirea sufletului Serbiei, o țară autentică și surprinzătoare. Pentru românii care își doresc o vacanță accesibilă din punct de vedere al prețurilor, într-un spațiu cultural cu totul special, acest colț de lume oferă o experiență completă: tradiție, natură, oportunități pentru relaxare. Fie că ajungeți aici pentru un week-end liniștit, pentru festivalul de film sau cu ocazia unui team-building, Drvengrad promite să rămână în amintirea și sufletul fiecărui vizitator, ca un loc unde timpul parcă încetinește, iar frumusețea stă în detalii care așteaptă să fie descoperite. Concluzionând, dacă vă doriți să descoperiți Serbia, dincolo de granițele convenționale, atunci Drvengrad poate fi locul ideal pentru a începe!
De acum ne vedem și pe CD TV – televiziunea digitală cu cea mai mare acoperire din Sud Estul României: Constanța, Tulcea, Ialomița și Călărași.
Cele mai bune emisiuni și reportaje sunt pe www.cdtv.ro
Be the first to comment