VIDEO Ministrul Antreprenoriatului explică stadiul plăților în cadrul măsurilor de ajutor de la stat

Constantin Daniel Cadariu, Ministrul Antreprenoriatului și Turismului. FOTO BizPLUS
Constantin Daniel Cadariu, Ministrul Antreprenoriatului și Turismului. FOTO BizPLUS

Ministrul Antreprenoriatului și Turismului, Constantin-Daniel Cadariu, a explicat, sâmbătă, 8 decembrie, la Constanța, care este stadiul plăților în cadrul măsurilor de ajutor de stat.

Ministrul Cadariu a spus că Măsura 3 nu mai ține de ministerul pe care îl conduce, ci a fost trasferată la MIPE.

“Așa cum se știe Măsura 3 a fost transferată de la Ministerul Antreprenoriatului și Turismului la Ministerul Fondurilor Europene, actualul MIPE, pentru că în cursul anului trecut s-a blocat și a fost transferată acolo, a fost transformată măsura 4.1.1. și se află în desfășurare”, a afirmat ministrul Antreprenoriatului și Turismului.

Probleme mai mari se înregistrează în privința Măsurii 2, acolo unde sunt restanțe de 570 de milioane de lei. Ministrul Constantin-Daniel Cadariu explică cum s-a ajuns în această situație și care este soluția.

“Cu privire la Măsura 2, ministerul, în momentul de față, are restanțe de plată pentru aproximativ 3.000 de beneficiari, o sumă totală de aproximativ 570 de milioane de lei. Din păcate, am constatat atunci am ajuns la ministerul și am avut discuții cu cei de la Fonduri Europene că nu mai mai există fonduri europene pentru a putea face plățile. Acesta este motivul pentru care atunci când am discutat de bugetul pe 2022, am fundamentat ca diferența de bani să fie alocată de la bugetul de stat. Sper în măsura în care bugetul ministerului va fi alimentat ca în cursul lunii ianuarie să putem închide Măsura 2”, a mai afirmat Cadariu.

Ministrul Antreprenoriatului și Turismului a prezentat situația pe Măsura 1, dar și referitoare la schema de ajutor pentru Horeca.

“Cu privire la Măsura 1 se știe că în prima etapă s-au consumat doar 35 de milioane de euro din 100 de milioane disponibile. Suma de 65 de milioane de euro este disponibilă din fonduri europene. Presiunea pe noi, pe minister și la nivel central, dar și prin birourile regionale este să analizăm aceste cereri cât mai repede pentru a putea încheia contractele de finanțare și a face plățile.

Cu referire la ultima schemă de ajutor pentru perioada de pandemie, cea care a avut la bază  bugetul de stat, mă refer aici la Horeca, din aproximativ 10.500 de aplicanții au fost eligibili 8.300, s-au încheiat contractele, Ministerul a avut la dispoziție în cursul decembrie un miliarde de lei, am făcut plata cu prorata 1, aproximativ 46% din sumele solicitate și cuvenite, iar diferența de aproximativ 1,2 miliarde de lei a fost prinsă în bugetul pentru anul acesta. De asemenea, în măsura în care bugetul ministerului va fi alimentat de către Ministerul de Finanțe sperăm să putem face plățile cu prorata 2 până la procent de 100% și să închidem și schema de ajutor Horeca.”, a mai declarat Constantin-Daniel Cadariu.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*