VELUX: Ferestrele pentru mansardă pot ajuta la economisirea a aprox. 40% din necesarul de energie pentru încălzirea casei, fără a scădea gradul de confort

FOTO Total PR

Potrivit VELUX, unul dintre principalii producători de ferestre de mansardă, ce comercializează produse și soluții pentru case inteligente, ferestrele pentru mansardă pot economisi peste 39% din necesarul energiei pentru încălzirea caselor în România. Astfel, scăderea temperaturii din termostat cu 2°C poate fi realizată fără a afecta gradul de confort, ajutând la economisirea a 446,5 KWh/ m2 an, mai ales în contextul crizei energetice din prezent.

Costurile locuințelor reprezintă o provocare pentru mulți cetățeni din Uniunea Europeană. Chiar și înainte de pandemie, 9,4% dintre persoanele din UE erau deja afectate de supraîncărcarea costurilor utilităților, alocând mai mult de 40% din venitul lor pentru plata acestora. În prezent, 15% dintre europeni trăiesc în condiții precare, iar 50 de milioane de gospodării sunt afectate de sărăcia energetică, neputând să-și încălzească locuințele în mod corespunzător iarna.

Potrivit datelor publicate de Eurostat, cea mai mare creștere a inflației se înregistrează în cazul gazelor, media europeană ajungând la 51,4% în luna iunie, ceea ce reprezintă o majorare de 10,7% față de ianuarie 2022, pe fondul războiului din Ucraina. Carburanții, inclusiv benzina, motorina și alți combustibili au atins o inflație de 45,2% în luna iulie. Prețurile la electricitate au crescut și acestea foarte mult, cu o inflație de 29,7%. Acest lucru este consecința mai multor factori, inclusiv temperaturile ridicate, o iarnă și o primăvară cu un regim pluviometric scăzut ce a dus la secetă, contribuind la scăderea energiei nucleare și hidrolectrice.

Conform raportului Eurostat, rata inflației în sectorul energetic înregistrează în prezent cea mai mare rată din 1997, de când a fost publicat pentru prima dată Indicele Armonizat al Prețurilor de Consum.

„Prețurile la energie continuă să crească în Europa și după cum confirmă datele publicate de Eurostat în luna august, acest proces este, din păcate, departe de a se fi încheiat. În acest context, este foarte important să ne folosim de eficiența energetică pentru a reduce consumul de energie necesar încălzirii încăperilor în timpul sezonului rece. De exemplu,  ferestrele pentru mansardă pot ajuta la economisirea a circa 40% din necesarul de energie pentru încălzirea casei, fără a scădea gradul de confort. Astfel, dacă reușim să obținem o pozitivitate energetică, diminuând pierderea de energie prin ferestre, nu numai că facturile de încălzire vor fi mai mici, dar și impactul asupra mediului”, a declarat Noemi Ritea, Director de Piață VELUX România și Moldova.

Eficiența energetică, instrumentul esențial în economisirea consumului de energie

Performanța de izolare și eficiența energetică a ferestrelor au un impact semnificativ asupra consumului de energie al clădirilor și asupra mediului interior. Datorită echilibrului energetic superior, ferestrele de mansardă VELUX contribuie la reducerea consumului de energie în locuințe și implicit a facturilor la utilități.

Măsurătorile efectuate de VELUX au arătat, de asemenea, că înlocuirea a două ferestre de mansardă poate reduce energia de încălzire necesară pentru acea încăpere cu până la 11%. Totodată, pierderile de căldură pot fi reduse cu până la 60% per unitate de fereastră. Astfel, ferestrele pentru mansardă cu geam triplu permit reducerea termostatului cu 1-2°C, fără a pierde nivelul de confort din încăpere.

Potrivit reprezentanților VELUX, în timpul iernii, lumina solară contribuie pozitiv la necesarul de încălzire. Utilizarea automatizată a roletelor și rulourilor asigură cea mai bună reducere a pierderilor de căldură acestea putând fi adaptate în funcție de nevoile fiecărui sezon. Mai mult decât atât, roletele exterioare pot îmbunătăți izolarea ferestrelor în timpul iernii, iar această izolație suplimentară poate reduce consumul de energie pentru încălzire.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*