Valeriu Stoica, proprietarul Domeniul Vila Dobrușa – Crama Avincis, reînvie un soi românesc de viță-de-vie de excepție, Alutus

Crama Avincis. FOTO Marketinf Le Manoir

Domeniul Vila Dobrușa – Crama Avincis lansează marți, 31 octombrie, un nou vin produs dintr-un soi românesc redescoperit la Stațiunea de Cercetări Viticole și Vinicole din Drăgășani, Cuvée Valerius – Alutus Primus. Soiul de viță-de-vie Alutus devine al treilea soi original creat la Drăgășani după mult mai cunoscutele Crâmpoșie selecționată, obținut prin încrucișare deschisă în 1972, și Negru de Drăgășani, obținut în 1993 prin încrucișarea dintre o veche viță-de-vie românească, Negru Vârtos și Saperavi.

”În comunitatea viticultorilor din Drăgășani se vorbea, la nivel de legendă, despre existența încă a unui soi de viță-de-vie original, care însă nu fusese niciodată cultivat. Noi am descoperit că la Stațiunea de cercetări mai erau câțiva butuci de viță-de-vie din acest soi, o creație rezultată prin încrucișarea unui soi vechi românesc, Băbeasca Neagră și soiul georgian Saperavi. Am salvat practic acest soi numit Alutus, după denumirea în latină a râului Olt, altoind în verde câțiva butuci de viță-de-vie Carbernet Sauvignon și am constatat că vinul făcut din acești struguri are un potențial cel puțin la fel de mare ca Negru de Drăgășani”, spune Valeriu Stoica, proprietariul Cramei Avincis.

În 2020 a fost prima recoltă de Alutus, de pe o parcelă de jumătate de hectar, ulterior fiind altoite în verde alte 5 hectare de Carbernet Sauvignon și Merlot, Domeniul Vila Dobrușa – Crama Avincis fiind astfel singurul din lume care are o plantație cu acest soi de viță de vie. În urma procesului de vinificare a primei recolte, fermentarea într-un tanc de inox și învechirea în butoaie de stejar franțuzesc, au rezultat 2.200 de sticle dintr-un vin spectaculos, caracterizat prin cromatica violetului profund, prin paleta aromatică amplă și prin savoarea catifelată a gustului.

Prezentarea Cuvée Valerius – Alutus Primus are loc în cadrul unui eveniment gastronomic mai amplu organizat de către Cristian Preotu, proprietarul grupului Le Manoir, la Le Manoir Gourmet Market.

”Suntem încântați să colaborăm cu Crama Avincis și cu familia Stoica la renașterea acestui soi românesc de viță-de-vie. Este un eveniment deosebit pentru comunitatea locală a celor care cunosc și apreciază vinul de calitate și este un exemplu elocvent de fuziune a tradiției cu modernitatea. Suntem bucuroși să prezentăm Cuvée Valerius – Alutus Primus într-un context gastronomic special, alături de meniul creat de Chef Daniel Pălici la Le Manoir Gourmet Market”,  declară Cristian Preotu.

Le Manoir Gourmet Market, rezultatul parteneriatului dintre investitorul și dezvoltatorul imobiliar One United Properties și Le Manoir, este un spațiu de 400 mp ce aduce atmosfera pariziană în București, cu cele mai bune produse gastronomice, vinuri fine și dulciuri artizanale. Gama largă de opțiuni este completată de un bistro cu preparate bazate pe produsele atent selecționate din acest magazin concept, într-o ambianță chic, destinsă, cu un meniu semnat de Daniel Pălici.

AVINCIS este continuarea unei povești de familie, cu pasiune pentru vinuri și lucrul bine făcut, care a început încă din anul 1927. Atunci, Maria și Iancu Râmniceanu, numit ofiţer al armatei române de Ionel Brătianu, au cumpărat în Drăgășani un conac în stil neoromânesc pur, inspirat din arhitectura ctitoriilor brâncovenești, înconjurat de vii. În anul 2007 strănepoata lor, Cristiana, alături de soţul său, Valeriu Stoica și de fiica acestora, Andreea Stoica, s-au reîntors pe domeniul de familie și au avut revelaţia miracolului viei, al vinurilor și al tradiţiilor locului. Astăzi, domeniul Vila Dobrușa, care și-a deschis porţile pentru iubitorii vinului în vara anului 2011, cuprinde conacul, crama AVINCIS, 43 hectare de viţă de vie, mai multe hectare de pădure și amenajarea peisagistică. AVINCIS este simbolul renașterii vinului românesc, sub semnul tradiţiei și al modernităţii.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*