Un nou proiect de eficiență energetică la Zentiva România pentru reducerea cu 11% a consumului de energie în procesul de producție

Un nou proiect de eficiență energetică la Zentiva România. FOTO Freecomm

Grupul Zentiva în România, cel mai mare producător de medicamente din România (în volume), a implementat un proiect de eficiență energetică pentru climatizarea necesară în procesul de fabricație. Investiția a fost realizată la unitatea de producție Zentiva, prima sa fabrică din România.

Investiția a implicat instalarea unei noi capacități performante de producere de apă răcită în regim centralizat pentru sistemele de ventilație. Instalația nouă se adaugă la stația existentă mărind astfel capacitatea de răcire, iar conectarea acestora în buclă asigură necesarul a peste 70% din capacitatea din site. Această stație modernă, realizată în parteneriat cu compania INTERCOOLING folosește conceptul CHILLBOX ™, marcă înregistrată la nivel european și dezvoltată de specialiștii companiei, concept care s-a potrivit perfect ambițiilor Zentiva în materie de eficiență energetică și sustenabilitate. Noua configurație permite ca răcirea spațiilor de producție la o temperatură de sub 25oC – temperatura impusă de procesul de fabricație – să fie realizată cu o economie de 11% în consumul de energie electrică. Tehnologia, cu echipamente de ultimă generație, folosește chillere pentru a aduce apa la 5oC, care este apoi folosită la răcirea spațiilor prin intermediul centralelor de tratare a aerului. Cinci departamente sunt deservite de sistemul implementat, de la producția de medicamente la depozitul de produs finit.

„Această nouă investiție în echipamente de eficiență energetică servește în egală măsură angajamentelor de sustenabilitate asumate de Grupul Zentiva, cât și soluțiilor care se impun în contextul costurilor ridicate din energie. Inițiativele și proiectele energetice ale Zentiva pe plan local sunt gestionate de către o echipă dedicată, care urmărește să implementeze soluții prin care angajamentele Zentiva să fie onorate în ceea ce privește reducerea impactului asupra mediului. Le mulțumesc colegilor pentru toate proiectele finalizate până acum și pentru cele în derulare.” a declarat Simona Cocoș, Director General Zentiva România și Moldova.

„Implementarea acestui proiect ne-a ajutat să îndeplinim simultan mai multe cerințe si anume înlocuirea chillerelor uzate răcite cu aer, optimizarea consumului de apă răcită, creșterea flexibilității în utilizare și a eficienței energetice la nivel de site. Totodată, timpul de întrerupere a activității necesare instalării a fost extrem de scurt, fapt ce a prezentat un mare avantaj comparativ cu alte soluții alternative. Vom continua să implementăm astfel de proiecte pentru a reduce impactul creșterii prețurilor la energie și gaz natural, sprijinind în aceeași măsură îndeplinirea țintelor de sustenabilitate asumate.”, a declarat Dan Bandrabulă, Manager Energetic și Facilități Tehnice Zentiva România.

În 2022, Zentiva a finalizat mai multe proiecte de eficiență energetică ce au adus economii remarcabile de energie electrică și gaz natural, în același an devenind și prosumator prin implementarea proiectului producție a energiei electrice prin panouri fotovoltaice cu o putere instalată de 200 kW. Sistemul asigură 10% din consumul de energie al fabricii de medicamente generice Labormed și contribuie la reducerea cu 50 de tone a emisiilor de CO2  la această unitate de producție.

Sustenabilitatea este o parte integrată și fundamentală a strategiei de afaceri a Zentiva. Compania și-a luat angajamentul de a atinge neutralitatea emisiilor din Scop 1 și Scop 2 până în 2030 și implementează o strategie solidă pentru a-și reduce amprenta de carbon în fiecare an. Toate unitățile de producție din Europa sunt alimentate cu energie regenerabilă. În plus, Grupul Zentiva investește în programe de eficiență energetică, a consumului de apă și de gestionare mai eficientă a deșeurilor.

În România Grupul Zentiva reunește societățile Zentiva S.A., Labormed-Pharma S.A., Labormed Pharma Trading S.R.L. (fost Alvogen România). Grupul este un furnizor major de medicamente generice care acoperă peste 15 arii terapeutice, din care amintim terapia durerii, urologie, gastroenterologie, reumatologie și ariile strategice oncologie, cardiovascular, diabet și sistem respirator.

Pe plan local, în cadrul Grupului Zentiva sunt angajate circa 1300 de persoane, dintre care aproximativ 850 în operațiunile industriale (de producție). Grupul de companii Zentiva este lider al pieței de generice din România (în volume și în valoare) și lider al pieței totale din România (medicamente cu prescripție, generice și OTC-uri) în volume.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*