Târgu Mureș își propune să se dezvolte pe piața turismului viticol

Turism viticol

În ultimii ani, turismul viticol a cunoscut o expansiune semnificativă în România. Activitățile de oenoturism, precum tururile prin crame, degustările de vinuri, plimbările prin vii și culesul strugurilor, au devenit din ce în ce mai populare în rândul turiștilor români, dar și al celor străini. Deși destinația cea mai uzuală pentru turismul viticol din România este Valea Prahovei și zona Buzăului, sunt și alte zone din țară, cu crame de tip boutique, care încep să se remarce în zona acestui tip de turism, printre care și zona Târnavelor.

Ascensiunea turismului viticol în România 

Cu 190.000 de hectare de vii, România se clasează pe locul al 13-lea mondial la producția de vin și pe locul 14 la consumul de vin, având totodată un mare potențial în ceea ce privește turismul viticol. Acest sector a început să fie din ce în ce mai explorat începând cu perioada pandemiei, atunci când destinațiile noi și mai puțin aglomerate erau la mare căutare. Interesul pentru turismul viticol s-a menținut și în următorii ani, urmând ca investițiile în acest domeniu să continue să crească.

Valea Prahovei este una dintre destinațiile lider ale acestui segment turistic, în special zona Dealului Mare, care a înregistrat o creștere semnificativă de vizitatori în ultimii ani. Urmând aceeași tendință, mai multe destinații din țară au început să își dezvolte oferte de turism viticol. De asemenea, numeroși producători de vinuri au investit în facilități moderne de cazare și în organizarea de evenimente speciale, contribuind la creșterea atractivității acestor regiuni ca destinații de vacanță.

Care este regiunea din România care își propune să rivalizeze cu Toscana? 

Situat într-o zonă cu numeroase atracții viticole, Târgu Mureș și-a îndreptat atenția către dezvoltarea acestui segment de turism în ultimii ani. Astfel, cei care aleg Târgu Mureș pentru un city-break pot să completeze experiența lor cu explorarea atractiilor viticole din împrejurimi. Aici, ei pot participa la tururi de degustare la crame locale, pot lua parte la plimbări prin podgorii și chiar la activități de recoltare a strugurilor.

Un astfel de exemplu este Valea Târnavelor, sau „Mica Toscana a României”, o regiune care împărtășește multe caracteristici cu celebrele podgorii italiene, precum solul favorabil și climatul blând. Podgoria Târnave, denumită și „Drumul Vinului este faimoasă pentru vinurile sale spumante, cu soiuri precum Fetească Albă, Fetească Regală, Riesling italian și altele care pot fi degustate de către turiștii dornici să descopere savoarea autentică a vinurilor locale.

O activitate fascinantă pentru iubitorii de arhitectură dar și pentru iubitorii vinurilor de calitate este explorarea castelelor și conacelor din împrejurimile orașului Târgu-Mureș. Un astfel de exemplu este Castelul Bethlen din comuna Bahnea, o bijuterie renascentistă, ridicată de către Bethlen Farkas în 1545 și renovată integral în ultimii ani. Aici, turiștii au ocazia să vizioneze expoziția permanentă despre familiile nobile transilvănene și despre scriitoarea Árva Bethlen Kata, dar pot lua parte și la diverse evenimente vitivinicole, gastronomice sau culturale, care sunt organizate adesea la castel. Castelul  Gylaffy din localitatea Abuș, Conacul Hilibi Gal din Mica și Castelul Rhédey-Rothenthal din Seuca sunt alte astfel de destinații care nu trebuie ratate.

Un alt exemplu este Podgoria Lechința, situată în nord-estul Transilvaniei, care produce vin sub brandul Liliac, cu sortimente precum Fetească Albă, Riesling Italian, Traminer Roz, Pinot Gris, Muscat Ottonel, Sauvignon etc.

În localitatea Mica, la o scurtă distanță de Târnăveni, se află Villa Vinèa, o cramă ce se întinde pe 70 de hectare, de-a lungul Târnavei Mici. Aici sunt cultivate 12 soiuri de struguri, atât autohtone, cât și internaționale, printre care Fetească Regală, Fetească Albă, Gewürztraminer și Kerner. Turiștii care vizitează crama au ocazia să ia parte la tururi și degustări de vinuri, brânzeturi și mezeluri alese.

Tot în apropiere de Târgu Mureș, la doar 28 de kilometri distanță, orașul Călimănești găzduiește crama Petri, amenajată într-un fost conac, care încântă vizitatorii săi cu vinuri locale dar și cu produse tradiționale delicioase precum mezeluri și cașcavaluri.

Cât costă un sejur viticol în inima Transilvaniei

Pentru cei care doresc să se bucure de un sejur viticol în Târgu Mureș, Hampton by Hilton este alegerea perfectă, oferind facilități și servicii de înaltă calitate pentru toți oaspeții săi. Un weekend pentru două persoane în Târgu Mureș, incluzând o degustare la una dintre cramele din apropiere, începe de la 1300 de lei, cu prețuri care variază în funcție de preferințe și cerințe.

Aici, turiștii vor găsi camere spațioase și confortabile, alături de numeroase avantaje, precum mic dejun delicios gratuit, parcare gratuită, centru de fitness și camere accesibile animalelor de companie. În plus, Hampton by Hilton este amplasat la o distanță scurtă de centrul istoric al orașului și la doar 5 kilometri depărtare de grădina zoologică Târgu Mureș, astfel că vizitatorii vor fi aproape de toate obiectivele importante.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*