Studiu Goodyear: 80% dintre români se simt în nesiguranță când conduc în condiții dificile pe timp de iarnă

Condusul în condiții de iarnă. FOTO Golin PR

Nu mai e mult până începe sezonul rece și, odată cu acesta, vin și multe provocări pe șosele. Cel mai nou studiu Goodyear realizat în România arată că mulți șoferi se confruntă cu nesiguranță și anxietate la volan, pe timp de iarnă.

Pentru a sprijini șoferii îngrijorați, Goodyear, în colaborare cu renumitul psiholog David Waskuri, a compilat o serie de sfaturi pentru a deveni un șofer mai încrezător în sezonul rece. Sfaturile sunt publicate concomitent cu lansarea unei noi generații de anvelope premium de iarnă marca Goodyear, pentru a satisface cele mai exigente cerințe ale șoferilor, inclusiv ale celor români.

În noul studiu Goodyear, 500 de români au răspuns întrebărilor despre condusul în condiții dificile de iarnă și despre cum se pot pregăti cel mai bine pentru a conduce în perioada sezonului rece.

Anvelopele ajută la reducerea anxietății legate de condusul pe timp de iarnă

Rezultatele arată că anvelopele sunt un factor important în reducerea anxietății la volan. Peste nouă din zece români cred că este important să ai anvelopele potrivite pe timpul iernii (93%). Nu mai puțin de 70% le consideră extrem de importante  pentru a se simți în siguranță pe șosea.

Pregătirile sunt cheia succesului

Totodată, există pregătiri zilnice pentru a te simți mai în siguranță în timp ce conduci. Unele dintre cele mai întâlnite metode de pregătire în România sunt deszăpezirea geamurilor înainte de a pleca la drum (50%), verificarea prognozei meteo înainte de plecare (44%) și verificarea presiunii în anvelope (38%).

Creșterea încrederii în condusul pe timp de iarnă

Vremea dificilă de pe timpul iernii este o cauză de îngrijorare pentru mulți șoferi români, aproape 80% simțindu-se în nesiguranță atunci când conduc în condiții de drum anevoioase. În România, 51% își fac griji cu privire la șoselele înghețate și 37% consideră că drumurile înzăpezite generează cea mai multă anxietate.

Pentru a se simți mai încrezători, șoferii români păstrează o distanță sigură față de mașina din față (69%), reduc viteza (64%) sau își acordă timp suplimentar atunci când conduc.

Totuși, există și alte metode care ajută atunci când șofezi în condiții dificile. David Waskuri, un renumit psiholog din Suedia, oferă sfaturi care te ajută să devii un șofer mai încrezător iarna.

Sfaturile psihologului David Waskuri pentru condusul pe timp de iarnă

  1. Evită distragerile

Multe accidente sunt cauzate de către șoferi distrași. Vorbitul la telefon, conversatul cu un pasager sau gânditul la ceva care te face să te simți iritat, nervos sau entuziasmat pot să îți distragă atenția. Dacă te simți copleșit, concentrează-te pe respirație. Trage pe dreapta și ia o pauză dacă emoțiile încep să fie copleșitoare.

  1. Odihnește-te cât trebuie

Este esențial să fii odihnit când conduci, deoarece oboseala afectează atât timpul de reacție, cât și concentrarea. Așadar, asigură-te că dormi bine cu o noapte înainte să te urci la volan și programează opriri pe parcursul drumului, dacă urmează o călătorie lungă. Dacă te simți obosit deodată în timpul călătoriei, este crucial pentru siguranța ta și a celorlalți să te oprești și să te odihnești.

  1. Exersează din nou

Când revine iarna și șoselele devin alunecoase, mulți oameni uită cum a fost să conducă în acele condiții cu un an în urmă. Exercițiul și expunerea reduc anxietatea, așa că dacă te simți nesigur, exersează o vreme în condiții de iarnă timpurie și într-un mediu liniștit. Exersarea frânării și accelerării te vor face să te simți mai încrezător mai târziu, pe șoselele aglomerate. Ia cu tine un șofer cu experiență care te poate îndruma dacă ai nevoie de sprijin.

  1. Pastrează distanța

Asigură-te că păstrezi o distanță adecvată față de mașina din fața ta. Astfel, ai timp să reacționezi în cazul unei opriri bruște. Ține cont de faptul că distanța de frânare crește în funcție de condițiile meteo și de starea drumului. Menținerea unei distanțe suficiente te poate ajuta să te simți mai relaxat și poate reduce anxietatea la volan, în special în condiții dificile.

  1. Practică Mindfulness

Un instrument pe care îl poți folosi oricând, atât în mașină, cât și în afara ei, este practicarea mindfulness-ului. Este vorba despre concentrarea asupra momentului prezent. Dacă te simți furios, îngrijorat sau stresat, există modalități simple de a te relaxa. Oprește mașina într-un loc fără trafic. Încearcă să fii conștient de lucrurile din jur. Ce vezi? Ce auzi? Concentrează-te pe tine. Cum îți simți spatele și picioarele în scaun? Concentrarea asupra corpului și asupra momentului propriu-zis îți reduce pulsul și are un efect calmant. Atunci când te concentrezi asupra prezentului, vei renunța la gândurile negative și, ca urmare, te vei simți mai relaxat și mai optimist.

Aceste sfaturi ale experților te pot ajuta să devii o persoană mai încrezătoare, nu doar în timpul condusului, ci și în viața de zi cu zi. În același timp, este important ca mașina să fie echipată corespunzător pentru condițiile rutiere de iarnă.

Un set de anvelope premium face o mare diferență în ceea ce privește performanța. De exemplu, un test recent realizat de Autobild a arătat că distanța de frânare pe un drum umed la 80 km/h poate fi cu până la 10 metri mai mare în cazul anvelopelor de iarnă ieftine, în comparație cu anvelopele de iarnă premium.

Pregătește-te pentru iarnă cu anvelopele de iarnă Goodyear

Anvelope de iarnă Goodyear se bazează pe cele mai recente tehnologii care duc performanța la un alt nivel. Caracteristicile speciale fac ca anvelopele Goodyear să se potrivească perfect cu o mare varietate de vehicule, inclusiv SUV-uri puternice și grele și EV-uri.

Anul acesta, Goodyear lansează noua anvelopă de iarnă Goodyear UltraGrip Performance 3 în majoritatea țărilor europene. Autoritatea germană independentă de testare TUEV Sued confirmă faptul că, în comparație cu patru concurenți premium, UltraGrip Performance 3 este lider în ceea ce privește manevrabilitatea pe zăpadă, frânarea pe carosabil umed și frânarea pe uscat.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*