Studiu E.ON: Una din trei gospodării din România este dotată cu cel puțin un aparat de aer condiţionat

Aparat aer condiționat. FOTO Pixabay.com

Circa 32% dintre gospodăriile din România deţin minimum un aparat de aer condiţionat, iar 12% dintre români au în vedere achiziționarea, în următorul an, a unei soluții de răcire a locuinței de la un furnizor de energie, relevă un studiu* realizat de E.ON.

Cele mai multe locuinţe dotate cu aparate de aer condiționat se regăsesc în Bucureşti (74%), iar cele mai puţine în județul Neamţ (5%). Dintre respondenții care au indicat că intenționează ca în următorul an să achiziționeze un aparat de aer condiționat cei mai mulți sunt din județele din sudul țării.

Vânzările de aparate de aer condiționat vor crește semnificativ în următorii ani, conform previziunilor IEA, pe fondul schimbărilor climatice accentuate, iar cei doresc să aibă răcoare în locuințe trebuie să pună accent pe eficiența energetică, astfel încât să beneficieze de confort cu un consum cât mai redus de electricitate.

De aceea, este foarte important ca la achiziționarea lor să se țină seama de eticheta energetică, pentru că un aparat de clasă A+++ poate consuma cu până la 50% mai puțină energie electrică față de un aparat de clasă C sau D.

De asemenea, trebuie avut în vedere faptul că aparatele de aer condiționat pot consuma mai multă energie electrică dacă nu sunt amplasate corect, dacă în alegerea lor nu se ține cont de suprafața încăperii sau dacă au setată o temperatură cu mult mai scăzută față de cea exterioară.

Potrivit studiului E.ON, 43% dintre respondenții chestionaţi spun că au cunoștință despre faptul că pot apela la furnizorul lor de energie pentru soluții de răcire a locuinței.

De exemplu, interesul pentru pachetul E.ON Cool, care include aparate de aer condiționat cu tehnologie Inverter și servicii tehnice, este în continuă creştere, peste 16.000 de clienți casnici alegând, în ultimii trei ani, această soluție la cheie.

Principalele atuuri ale E.ON Cool, indicate de respondenţii care au participat la studiu, sunt confortul oferit şi posibilitatea de a achita în tranşe. Totodată, majoritatea celor care au achiziţionat E.ON Cool spun că ar recomanda această soluţie pentru calitatea şi buna funcţionare a aparatelor, dar şi pentru rapiditatea instalării şi profesionalismul echipei care a realizat montajul.

Aparatele de aer condiţionat cu tehnologie Inverter sunt folosite atât pentru răcirea locuinţei, dar și pentru încălzire, în zilele mai răcoroase, fără să mai fie nevoie să pornim centrala termică. Acestea sunt de preferat celor clasice pentru numeroasele beneficii: consum mai mic de energie electrică cu până la 30%, eficienţă energetică ridicată, zgomot redus și fiabilitate ridicată în timp.

Pe lângă alegerea unui aparat cu tehnologie Inverter, poţi face economii la factura de energie dacă:

atunci când achiziționezi un aparat de aer condiționat, alegi unul cu puterea necesară de răcire/încălzire a spațiului tău. Un aparat cu o putere prea mică va avea o durată de viață mai scurtă, pentru că va fi suprasolicitat să răcească/încălzească spațiul necesar;

discuţi cu experții care instalează aerul condiționat, ca să găsiți un loc în care aparatul să fie ferit de razele directe ale soarelui, să evite supraîncălzirea și să nu reducă din performanța acestuia;

cureţi filtrele aparatului de aer condiționat o dată la 2 luni;

setezi temperatura optimă în locuință. Temperatura pentru funcționarea optimă a unui aparat de aer condiționat este între 21°C și 25°C. Pentru o temperatură ambientală mai scăzută de 21°C, aparatul de aer condiționat va fi solicitat la o putere crescută și va consuma mai multă energie electrică. Totodată, este indicat ca temperatura din locuință să nu difere cu mai mult de 2-3°C față de cea de afară, cu excepția temperaturilor extreme.

E.ON Cool este soluţia la cheie ce oferă confort şi care aduce totul într-un singur loc: un aparat eficient energetic ce poate fi acţionat de la distanţă, instalare rapidă făcută de profesionişti, dar şi întreţinere şi intervenţii în situaţii de urgenţă. Soluţia propusă de E.ON include aparate cu clasă energetică superioară A+++ şi servicii tehnice complete: transport, montaj, servicii de întreţinere, curăţare, igienizare şi intervenții de urgență 24/7 la instalația electrică. Instalarea se face în doar 3 zile lucrătoare, de către echipe de tehnicieni E.ON autorizați și este posibilă plata în tranşe lunare fixe pe 1, 2 sau 3 ani. Un alt beneficiu este garanția extinsă pentru 5 ani.

Toate modelele incluse în soluţia E.ON au posibilitatea de control al aparatului de aer condiționat oricând și de oriunde, prin funcția Wi‐Fi, cu ajutorul aplicației specifice și a telefonului mobil. Această funcție permite pornirea-oprirea aparatului și setarea temperaturii de la distanță, chiar și când nu ești acasă, iar programarea intervalelor orare ajută la optimizarea consumului de energie.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*