ROCA Industry raportează venituri consolidate de 208,2 milioane de lei în primele nouă luni din 2022

Ionuț Bindea. FOTO Impetum Group

ROCA Industry (BVB: ROC1), holding care reunește companiile de materiale de construcții din portofoliul ROCA Investments, raportează venituri consolidate de 208,2 milioane de lei la nivel consolidat, EBITDA de 24,9 milioane de lei și un profit net de 6,6 milioane de lei. Pe parcursul primelor nouă luni ale acestui an, cele patru companii din cadrul holdingului (BICO Industries, Sarcom, Eco Euro Doors și Terra), incluse în consolidare, au înregistrat creșteri la nivelul cifrei de afaceri față de aceeași perioadă din 2021 chiar și în condițiile dificile ale pieței, care a avut un comportament imprevizibil în contextul macroeconomic.

„Am încheiat cu succes un nou trimestru din viața ROCA Industry, poate cel mai intens dintre cele de până acum. În aceste trei luni ne-am continuat activitatea de consolidare a portofoliului. Prin achiziționarea Dial SRL, am încheiat trimestrul cu participații directe în patru companii și încă una indirectă, dintre care patru intrate în ultimele 10 luni. Totodată, în această perioadă, echipele de vânzări din cadrul companiilor și-au văzut testate strategiile, reziliența, agilitatea și capacitatea de a inova. Ne-am confruntat, în general, cu o piață mult mai dificilă decât în prima parte a anului, caracterizată prin nervozitate, fluctuații ale prețului materiilor prime în ambele sensuri și creșteri ale costurilor cu energia. Cu toate acestea, uitându-ne în urmă la toată activitatea companiilor din ROCA Industry, suntem mulțumiți și privim cu încredere spre viitor. Suntem convinși că împreună cu toți partenerii noștri, atât antreprenorii, cât și furnizorii, clienții, precum și acționarii ROCA Industry dispunem de toate resursele necesare pentru a contribui la reindustrializarea României”, a declarat Ionuț Bindea, Președinte al Consiliului de Administrație și Director General al ROCA Industry.

În ceea ce privește rezultatele la nivel combinat în primele nouă luni ale anului (performanțele individuale ale BICO, Sarcom, Terra, Eco Euro Doors și Dial), veniturile au crescut cu 24%, ajungând la 307 milioane de lei, atât datorită investițiilor realizate pe parcursul anilor 2021-2022 cât și adaptării strategiilor comerciale și a portofoliilor la evoluția pieței. Astfel, în primele nouă luni din 2022, EBITDA la nivel combinat a fost de 42 milioane de lei, în timp ce profitul net a atins valoarea de 26 milioane de lei.

În cel de-al treilea trimestru, ROCA Industry a continuat să se implice activ, împreună cu echipele de conducere ale companiilor din portofoliu, în elaborarea și stabilirea planurilor de afaceri și a inițiat și o serie de proiecte comune de viitor, cel mai recent dintre acestea fiind lansarea procesului de analiză și construcție de strategie în zona sustenabilității (ESG).

„Planurile de dezvoltare la nivel de holding rămân în continuare concentrate pe trei piloni: realizarea de tranzacții M&A, prin pătrunderea în cât mai multe sectoare din domeniul materialelor de construcții, dezvoltarea prin tranzacții M&A a companiilor din holding, prin achiziționarea de competitori, precum și dezvoltarea operațională și organizațională a companiilor din cadrul ROCA Industry, prin transformarea acestora din afaceri antreprenoriale în companii complete din punct de vedere al organizării interne, precum în cazul BICO și Sarcom”, a adăugat Ionuț Bindea.

La nivelul activității companiilor din holding, BICO Industries, companie axată pe producția de plasă din fibră de sticlă pentru diverse sisteme și alte materiale industriale, și-a continuat expansiunea în cel de-al treilea trimestru, prin semnarea tranzacțiilor pentru achiziționarea a 55% din capitalul social al Europlas Lux. Compania are instalată în Zona Economică Liberă din Ialoveni, Republica Moldova, o capacitate de producție de 7 milioane metri pătrați de plasă de armare pe an. Suplimentar, BICO se află în negocieri avansate pentru achiziția a 77,5% din capitalul social al Iranga Technologijos, Lituania, companie cu activitate similară. Aceste consolidări ale brandului BICO transformă compania în unul din cei mai puternici jucători din Europa, capabil să concureze cu cele mai mari nume din industrie în ceea ce privește calitatea și eficiența produsului, cu o capacitate de producție cumulată de 90 milioane de metri pătrați anual.

Sarcom, unul dintre cei mai mari jucători din industria de producție de vopsele și lacuri, prin brandurile Sticky și Coral, a continuat procesul de completare a echipei de conducere. Totodată, în această perioadă, compania a lansat o gamă nouă de produse – emailuri pe bază de apă, și a dezvoltat în gama de vopseluri lavabile sortimentația axată pe nevoile consumatorilor în zona de protecție antibacteriană-antimucegai. Printre obiectivele companiei se numără eficientizarea operațională, atât prin extinderea capacității de stocare, cât și prin inițierea unui proiect de instalare de panouri fotovoltaice pentru scăderea dependenței energetice. În plus, Sarcom a inițiat o serie de parteneriate comerciale pentru extinderea teritorială la nivel național în mai multe canale de vânzări.

Pe parcursul ultimului trimestru, Eco Euro Doors (EED) a obținut acreditarea FSC (certificare pentru trasabilitatea lemnului), necesară pentru extinderea ariei de distribuție, atât la export, cât și prin intermediul altor retaileri de tipul DIY. În prezent compania urmărește eficientizarea procesului de producție, prin organizarea fluxurilor interne pentru producția de serie și pentru producția de uși atipice, astfel încât să răspundă optim cerințelor pieței. Suplimentar, EED a inițiat deja procesul de eficientizare energetică, urmărind instarea de panouri fotovoltaice pentru diminuarea costurilor cu energia.

Dial a intrat deja în procesul de integrare în cadrul holdingului, fiind stabilită structura organizațională și totodată inițiat procesul de recrutare pentru echipa de management.

ROCA Industry este listată pe piața AeRO a Bursei de Valori București începând cu data de 27 ianuarie 2022 sub simbolul ROC1. În prezent, holdingul deține participații în companiile BICO Industries (70%), Sarcom (100%), Terra (100%), Eco Euro Doors (70%) și Dial (100%) și Europlas Lux.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*