Rezultatele Rompetrol Rafinare în primul trimestru al anului, influențate de volatilitatea pieței și de revizia rafinăriei Petromidia

rafinăria Petromidia din cadrul Rompetrol Rafinare. FOTO Rompetrol
Rafinăria Petromidia din cadrul Rompetrol Rafinare. FOTO Rompetrol

Rompetrol Rafinare, companie membră a Grupului KMG International (Rompetrol), a înregistrat în primul trimestru din 2024 o cifră de afaceri brută de circa 1,1 miliarde de dolari, în scădere cu 15% față de perioada similiară a anului trecut. În același timp, profitul operațional (EBITDA) înregistrat de companie a fost de 33,2 milioane de dolari, rezultatul net având o valoare negativă de 23,8 milioane de dolari.

Rezultatele operaționale și financiare au fost influențate de volatilitatea cotațiilor internaționale pentru materii prime (țiței, componente bio) și produse petroliere. De asemenea, un impact major a fost determinat de oprirea activităților de producție pentru realizarea reviziei generale planificate a rafinăriilor Petromidia Năvodari și Vega Ploiești, dar și de costurile și investițiile programate în cadrul acestora. Gradul de utilizare a rafinăriei Petromidia a fost de 68,9% în primul trimestru, pe fondul opririi programate a instalațiilor.

Cu o investiție totală estimată la aproximativ 85 de milioane de dolari în proiectele de dezvoltare implementate, la care se adaugă și fonduri pentru lucrările de mentenanță și recertificare, revizia generală a reprezentat un efort necesar pentru funcționarea optimă și în condiții de siguranță a celei mai mari rafinării din țară.

Rafinăria Petromidia își asigură integral necesarul de țiței din surse externe, în special din Kazahstan. În primul trimestru, materia primă s-a apreciat cu 2% față de nivelul mediu din T1 2023 și cu 15% în perioada ianuarie – martie, de la 75,7 USD/baril (țiței Brent) la începutul lunii ianuarie, la 86,9 USD/baril, la finele lunii martie.

În ciuda neoperării instalațiilor pe perioada reviziei, Rompetrol Rafinare a fost consecventă în furnizarea de carburanți către piața domestică, cu 66% din total furnizat pe plan intern. Această strategie de business vizează maximizarea randamentelor de vânzări în România, unde compania este un factor de stabilitate pe piața energetică.

Totodată, Rompetrol Rafinare a susținut, cu volume importante de produse petroliere, subsidiarele Grupului KMG International, Rompetrol fiind cel mai important furnizor de carburanți din Republica Moldova, Georgia și cu o prezență semnificativă în Bulgaria.

Valoarea totală a exporturilor realizate de Rompetrol Rafinare (prin diviziile de rafinare și petrochimie) în primul trimestru al anului, s-a ridicat la 240 de milioane de dolari, pe fondul unui volum de 312 mii de tone de produse petroliere exportate în ianuarie – martie 2024.

Rompetrol Rafinare este unul dintre cei mai importanți contributori la bugetul de stat al României, plătind peste 316 milioane de dolari în T1 2024.

În primele trei luni din 2024, rafinăria Petromidia a procesat 943 de mii de tone de materii prime, preponderent țiței de origine Kazahstan. Unitatea din Năvodari dispune de un flux stabil de materie primă, în principal datorită achizițiilor de țiței kazah realizate cu sprijinul KazMunayGas, compania națională de petrol și gaze din Kazahstan.

Din volumele totale de materii prime procesate, rafinăria a obținut 274 de mii de tone de benzine și 508 mii de tone de motorine. Vânzările de carburanți au fost orientate spre piața internă, cu două treimi din total comercializat în România.

În trimestrul I 2024, supusul total de materie primă al rafinăriei Petromidia a fost în scădere, ca urmare a sistării proceselor operaționale din data de 8 martie – începutul reviziei generale. Cu toate acestea, rafinăria a reușit să obțină un randament al produselor albe în creștere – 90,3%wt, iar pierderea tehnologică a consemnat o scădere de 0,18%wt, datorită achiziției de component de motorină și jet A1.

În ceea ce privește rafinăria Vega (singurul producător intern de bitum și hexan), procesarea totală de materie primă a fost de circa 61 de mii de tone în trimestrul I 2024, în scădere cu 20% față de perioada similară a anului trecut, ca urmare a volumelor mai mici de materii prime și semifabricate furnizate de rafinăria Petromidia.

Rafinăria Vega a înregistrat parametri operaționali buni, cu un consum tehnologic de 0,59%, consum energetic de 2,89 GJ/t și disponibilitate mecanică de 98,78%.

Pe fondul scăderii gradului de utilizare a rafinăriilor Petromidia și Vega, segmentul de rafinare a consemnat o cifră de afaceri brută de 937 de milioane de dolari, un profit operațional (EBITDA) de 28,5 milioane de dolari și un rezultat net negativ de 4,7 milioane de dolari.

În trimestrul I 2024, producția totală de polimeri în segmentul de petrochimie a fost de 16 mii tone, în scădere față de perioada similară a anului trecut, când s-au produs 26 mii tone.

Rezultatele operaționale au fost influențate, în principal, de nefuncționarea instalației de Polietilene de Joasă Densitate (LDPE), cauzată de condițiile nefavorabile de pe piața produselor petrochimice, dar și pe fondul perioadei de revizie generală programată, începută în luna martie 2024.

În ciuda condițiilor de piață actuale, singura divizie petrochimică din România a continuat să-și onoreze livrările către partenerii din industriile de profil, susținând, astfel, mai multe segmente de producție din țară.

Segmentul de petrochimie este unicul producător de polipropilene și polietilene din România, cu capacitatea de a-și recăpăta poziția competitivă pe piața internă și regională, odată cu stabilizarea pieței de profil.

În primul trimestru al anului, cifra de afaceri brută consolidată a segmentului de distribuție a înregistrat o valoare de 759 de milioane de dolari, în ușoară scădere, comparativ cu perioada ianuarie – martie 2023.

Cotațiile internaționale aferente produselor petroliere au consemnat în T1 o scădere ușoară față de aceeași perioadă a anului trecut, de 1% la benzină și 2% la motorină. Pe plan intern, evoluția prețurilor la carburanți a fost influențată de modificarea accizei de la 1 ianuarie, care s-a reflectat într-o creștere cu 29 de bani pe litrul de benzină și 26 de bani pentru cel de motorină. De la 1 iulie, acciza va înregistra o nouă majorare (incluzând și TVA aferentă), care va adăuga 43 de bani pe litrul de benzină și 40 de bani pe litrul de motorină.

În România, principala piață de comercializare a carburanților produși în Petromidia, vânzările au crescut cu 12% în T1 2024 (270 de mii de tone), față de T1 2023 (242 de mii de tone). Creșterea a venit din strategia companiei de a răspunde cu prioritate nevoilor pieței din țară.

La finalul lui martie 2024, rețeaua de distribuție din România a ajuns la 1.328 de puncte de comercializare, în creștere cu 44 de puncte, față de martie 2023. Rețeaua include stațiile proprii, stațiile partener și stațiile mobile: expres, baze interne de 9 și 20 metri cubi.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*