Rafinăria Petromidia a fost amendată de Garda de Mediu Constanța

rafinăria Petromidia din cadrul Rompetrol Rafinare. FOTO Rompetrol
rafinăria Petromidia din cadrul Rompetrol Rafinare. FOTO Rompetrol

Reprezentanții Gărzii de Mediu Constanța au anunțat luni, 19 iulie, că a fost aplicată o sancțiune de 50.000 de lei, în urma deflagrației din data de 2 iulie, în urma căreia trei persoane și-au pierdut viața.

„În data de 15 iulie s-a finalizat acțiunea de verificare a respectării prevederilor legale din punct de vedere al mediului de către titularul de activitate, comisarii GNM – CJ Constanța constatând că nu au fost respectate prevederile art. 5, alin. (1), lit.a din Legea nr. 59/2016 privind controlul asupra pericolelor de accident major în care sunt implicate substanțe periculoase, fapt pentru care a fost aplicată sancțiune contravențională cu amendă în valoare de 50.000 de lei”, au precizat reprezentanții Gărzii de Mediu Constanța.

De asemenea, au fost impuse măsuri referitoare la identificarea factorilor care au condus la declanșarea incendiului și refacerea documentelor impuse prin actul normativ menționat anterior, în vederea evitării producerii în viitor a unui alt accident.

La această dată este în desfășurare o anchetă pentru stabilirea cauzelor care au dus la producerea accidentului, urmând ca organele de cercetare să se pronunțe la finalizarea acesteia.

În data de 02 iulie, pe platforma Petromidia – Uzina Rafinărie s-a produs un accident la una dintre instalații, constând într-un incendiu, generat de o explozie la un echipament. Incendiul s-a manifestat violent, cu flacără puternică și degajări mari de fum negru. Din momentul producerii incidentului, au fost luate măsuri de oprire controlată a tuturor instalațiilor tehnologice, în prezent activitatea de producție fiind suspendată temporar.

În timpul evenimentului, o persoană a decedat, iar cinci persoane au fost rănite. Ulterior, numărul deceselor a ajuns la trei, după ce doi dintre angajații răniți, care suferiseră arsuri pe suprafețe mari ale corpului, au murit într-o unitate sanitară din Germania.

Având în vedere acest fapt, conform prevederilor Legii nr. 59/2016, accidentul se încadrează drept accident major.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*